Formula ykkösissä 2013-2014 Marussialla kilpaillut Max Chilton sai viime kaudella F1-uransa päättymisen jälkeen ajotilaisuuden Nissanin Le Mans -projektista. Japanilaismerkin mullistava konsepti epäonnistui kuitenkin pahasti, ja autojätti joutui paketoimaan projektin viime vuoden loppupuolella.

Chilton on kertonut Autosportille, kuinka pahasti kehitystyön epäonnistuminen vaikutti Nissaniin.

Nissan lähti mukaan kestävyysajojen pääluokkaan LMP1:een mullistavalla autokonseptilla. Moottori oli sijoitettu auton eteen, eikä taakse tai keskelle, kuten yleisesti ollaan totuttu näkemään. Nissan laski saavansa tällä eroavaisuudella etua kilpailijoihinsa nähden, mutta tosiasiassa auton lukuisat lastentaudit ja huono ajettavuus söivät kaiken potentiaalin.

– Kun saavuin ensimmäiseen testisessiooni, pakkasivat mekaanikot ja tavaroitaan saavuttuani paikalle. Vaihdelaatikko oli hajonnut edellisen kuljettajan ajovuoron aikana. Niinpä ennen vuoden pääkoitosta Le Mansia olin saanut alleni vaivaiset 50 ratakierrosta. Ongelmia seurasi toisensa perään. Nissan oli vuosia jäljessä kehitystyössä, Chilton muistelee.

Raakileena Le Mansiin rahdattu auto kärsi ongelmista myös Ranskassa. Jos auto kestikin, ei sitä voitu ajaa täydellä teholla ja kierrosajoissa Nissan-kuljettajat hävisivät useita kymmeniä sekunteja muille LMP1-kilpureille.

Chiltonin mukaan orastavaa potentiaalia ei koskaan kyetty ottamaan kunnolla käyttöön.

– Se oli jopa hieman pelottavaa. Suoran lopussa olimme kaikkia muita autoja nopeampia, mutta meillä kesti huippunopeuteen pääsemiseen todella kauan, muiden saavuttaessa sen parissa sekunnissa. Autoa oli myös äärimmäisen hankala ohjata sen erilaisuuden takia, ja vaadinkin useaan kertaan jotain tehtävän asialle, sillä auto oli koko ajan lähellä karata hallinnastani.

– Suorilla minun täytyi keskittyä päästämään nopeampia autoja ohitseni samalla kun ohitin hitaampia, toisissa luokissa ajaneita autoja. Mutkaisella osuudella kuitenkin jopa GT-kilpurit olivat meitä nopeampia, ja se tuotti ongelmia. Tämä auto on vaikein kilpuri, jolla olen koskaan ajanut. Ei sitä voi kutsua edes kilpa-autoksi, Chilton pamauttaa.

Nissan osallistui kilpailuun kolmella autolla, joista kaikki jäivät kuitenkin kauas kärjestä. Vauhdinpuutteen lisäksi tekniikkaongelmat pakottivat autot viettämään tuntitolkulla aikaa varikolla, ja lopulta ruutulipun näki vain yksi auto.

Kaikesta kokemastaan huolimatta Chilton ei kuitenkaan kadu mukaan projektiin lähtöä.

– Sain kuitenkin osallistua Le Mansiin tehdastiimin autolla pääluokassa. Kaikesta kokemastani huolimatta se oli hauska kokemus.