Lukuisia mestaruusautoja urallaan suunnitellut Adrian Newey väittää kaudella 2009 nähdyn erikoisen tulosjärjestyksen mahdollistaneen sääntöriitelyn olleen FIA:n entisen puheenjohtajan Max Mosleyn aikaansaannos.

Aerodynamiikkasäännöt muuttuivat merkittävästi kaudeksi 2009. Suurinta porua aiheutti niin sanottu tupladiffuusori, jota osa talleista käytti sumeilematta hyväkseen, toisten taas katsoessa sen olleen selkeästi säännöissä kielletty.

Edellisinä vuosina sarjaa hallinneet McLaren ja Ferrari eivät ottaneet kohuttua ratkaisua käyttöönsä, ja ne romahtivat lähtöruudukon häntäpäähän alkukaudesta. Hondasta BrawnGP:ksi muuttunut talli sen sijaan dominoi alkukautta satumaisesti nappaamalla lopulta myös molemmat maailmanmestaruudet nimiinsä.

Neweyn mukaan korkeassa virassa tuolloin toiminut Mosley julisti tupladiffuusorin lailliseksi, vaikka useat tallit näkivät asian toisin.

– Hän halusi näpäyttää McLarenia ja Ferraria, jotka olivat viemässä lajia täysin eri suuntaan kuin Mosley halusi. Koska kahdella mahtitallilla ei ollut kyseistä ratkaisua, halusi hän antaa niille opetuksen, Newey toteaa motorsport.comille.

F1-sarjan taustoissa kiehui kauden aikana muutenkin. Neweyn mielestä diffuusori-kohussa oli kyse muustakin kuin teknisistä ratkaisuista.

– Ei sillä ollut loppujen lopuksi edes väliä, oliko ratkaisu laillinen vai laiton.

Neweyn mielestä kauden 2009 väännöt näkyvät myös nykyisissä, entistäkin tiukemmissa säännöissä.

– Kun aloitin 1970-luvulla autojen suunnittelun, meillä oli paljon ideoita, mutta ei resursseja toteuttaa niitä. Nyt tilanne tuntuu olevan päinvastainen.