Tänään julkaistu sopimus Niko Karin ja Red Bullin yhteistyöstä on kevyesti yksi suomalaisen moottoriurheiluvuoden parhaista uutisista. Kari saa taakseen nyt sellaisen tukijan, että pääsy F1-sarjaan on kiinni vain miehestä itsestään. Ja ajolahjoja vasta 16-vuotiaalla lupauksella todistetu on.

Vaikka Karin puolesta on syytä olla onnellinen, huolettaa minua silti. Sopimus Red Bullin kanssa on paitsi huikea mahdollisuus, myös suuri uhka.

Energiajuomayhtiön juniorimylly on jauhanut timantteja Sebastian Vettelin, Max Verstappenin, Daniel Ricciardon, Carlos Sainz jr:n ja Daniil Kvjatin muodossa. Menestystä on tullut, ja Red Bull on saanut nuoriin kuljettajiinsa pistämät rahat takaisin moninkertaisina.

Hutejakin on kuitenkin sattunut. Junioriohjelma on armoton. Jos menestystä ei tipu, lakkaa Red Bullin tuki välittömästi.

Hutejakin on kuitenkin sattunut. Junioriohjelma on armoton. Jos menestystä ei tipu, lakkaa Red Bullin tuki välittömästi. Tämän ovat saaneet kokea esimerkiksi sellaiset lupaukset kuin Antonio Felix da Costa, Brendon Hartley ja suomalainen Mika Mäki.

Red Bull on myös valmis katkaisemaan siivet jo F1-sarjaan nousseilta suojateiltaan. Jamie Alguersuari, Sebastien Bourdais ja Scott Speed haluaisivat varmasti kertoa omat painavan mietteensä Red Bullin toimista.

Kaikki edellämainitut ovat erinomaisia rattimiehiä, mutta Red Bullin vedettyä maton heidän altaan joutuivat he aloittamaan käytännössä tyhjästä.

Tämä harmittaa erityisesti Mäen tapauksessa. Mäki ajoi hyviä tuloksia 2007-2009, kun hän oli mukana junioritoiminnassa. Red Bull ei kuitenkaan katsonut tulostason olevan riittävän hyvä, ja tuhosi tuen katkaistuaan suomalaisen uran.

Mäki ja muut ”pudokkaat” on hyvä pitää mielessä, kun Karin sopimusta hehkutetaan. Liialla pelottelulla on kuitenkin turha mässäillä. Kuten aiemmin totesinkin, on kaikki Karin omissa käsissä. Nyt vain alle loistavia tuloksia, niin tie kohti F1-maailman huippua pysyy avoinna. Sinivalkoinen F1-tulevaisuus näyttää nyt paremmalta kuin aikoihin.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale