Brasilian GP on ajettu nykyisessä paikassaan Interlagosissa kaudesta 1991. Kilpailu on lähes poikkeuksetta yksi koko vuoden jännittävimmistä ja tapahtumarikkaimmista, vaikka kisan paikka kisakalenterissa onkin vaihdellut alun ja lopun välillä.

F1-sarja kyselee tuttuun tapaan myös fanien mielipidettä kaikkien aikojen mieleenpainuvimmasta Brasilian GP:stä. Esiraati on valinnut huikeista vaihtoehdoista lopulta mielestään kolme parasta, joita voi äänestää sosiaalisessa mediassa. Tuttuun tapaan F1-sarja julkaisee voittajakisasta pidemmän kohokohtavideon sivuilleen.

Kovan tason vuoksi esimerkiksi Kimi Räikkösen maailmanmestaruuden kaudella 2007 ratkaissut kisa ei päässyt lopulta äänestysvaiheeseen. Toisaalta, näitä kisoja katsomalla se ei ole mikään häpeä.

Vaihtoehto 1: 1991 – Sennan tuskainen voitto

Formula 1

@F1
OPTION 1: Vote with #BrazilGP91 for Senna's emotional first home victory in #F1 snpy.tv/1Mo0kBO

F1-legenda Ayrton Senna oli jo vuosia yrittänyt voittaa Brasiliassa fanaattisen kotiyleisönsä edessä. Kolminkertaisen maailmanmestarin hetki koitti vihdoin kaudella 1991, kun hän nappasi todellisen taisteluvoiton itselleen.

Helpolla voitto ei todellakaan tullut. Sennan autosta katosivat lähes kaikki vaihteet aivan kilpailun lopussa, mikä teki ajamisesta erittäin rankkaa. Ajotyyliään muuttanut Senna onnistui ylittämään maalilinjan lopulta voittajana parin sekunnin erolla, mutta hinta oli kova. Mies lähes pyörtyi autoonsa ruutulipun heilahdettua, ja rajuista lihaskrampeista kärsinyt brasilialainen jouduttiin toimittamaan radan varresta ambulanssikyydillä palkintojenjakoon.

Kuva palkintopallilla ykköspystiä kyynelsilmin sekä liikutuksesta että kivusta nostavasta Sennasta on palanut kaikkien F1-fanien verkkokalvoille.

Vaihtoehto 2: 2008 – Mestaruus ratkeaa viimeisessä mutkassa

Formula 1

@F1
OPTION 2: Vote with #BrazilGP08 for Hamilton's dramatic title win in the race's final moments snpy.tv/1Mo0zg0

MTV Sportin formulaselostaja Oskari Saari toivoo usein formula ykkösten maailmanmestaruuden ratkeavan viimeisen kilpailun viimeisessä mutkassa. Tuskin Saarikaan kuitenkaan tiesi mitä tilasi ennen kauden 2008 päätöskilpailua Brasiliassa.

Mestaruudesta taistelivat McLarenin Lewis Hamilton ja Ferrarin Felipe Massa. Brittikuski johti MM-sarjaa seitsemällä MM-pisteellä ennen päätöskilpailua. Vaihtuvat sääolosuhteet tekivät kilpailusta yhden formula ykkösten kaikkien aikojen jännittävimmistä.

Massa ajoi vaihtuvissa olosuhteissa elämänsä kisan napaten voiton. Hamilton oli taas vaikeuksissa. Vain pari kierrosta ennen ruutulippua pieni virhe mahdollisti Toro Rosson Sebastian Vettelin ohituksen McLaren-pilotista. Hamilton tipahti kuudenneksi, mikä sijana tarkoitti samalla MM-haaveiden kaatumista jälleen kerran. Lipeäisikö himoittu titteli jälleen Hamiltonin näpeistä aivan kalkkiviivoilla?

Ruutulipulle ykkösenä kurvasi Massa, ja hetken aikaa brassikuski sekä riemusta kiljuva kotiyleisöä saivatkin juhlia uutta maailmanmestaria. Lihava leidi ei ollut kuitenkaan laulanut vielä viimeistä nuottiaan.

Kisan lopussa alkanut vesisade yltyi, mutta osa talleista oli yrittänyt pelata riskipeliä jättämällä renkaanvaihdon välikelin kumeihin tekemättä. Yksi riskipelureista oli Toyotan Timo Glock, joka vielä viimeiselle kierrokselle lähdettäessä oli neljäs.

Glock yritti liukastella maaliin sen minkä kerkesi, mutta väistämättä välikelin kumeilla liikkuneet Vettel ja Hamilton ajoivat saksalaisen kiinni. Hamilton puikahti ohi punavalkoisesta Toyotasta kilpailun viimeisessä mutkassa. Samalla hän sai arvokkaan lisäpisteen, joka varmisti britille uran ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Massa ja kotiyleisö eivät voineet muuta kuin nieleskellä kyyneliään Brasilian kansallislaulun soidessa. He voittivat taiston, mutta hävisivät sodan.

Vaihtoehto 3: 2012 – Kolari pisti pelin jännäksi

Formula 1

@F1
OPTION 3: Vote with #BrazilGP12 for the rollercoaster race that saw Vettel take the title snpy.tv/1Mo0Kbm

Brasilia sai toimia myös kaudella 2012 MM-sarjan ratkaisun näyttämönä. Tällä kertaa tittelistä taistelivat Red Bullin Sebastian Vettel sekä Ferrarin Fernando Alonso.

Hallitseva mestari Vettel johti Alonsoa kolmellatoista MM-pisteellä, mutta saksalaisen taivas synkkeni hänen joutuessa osalliseksi ensimmäisen kierroksen kolarointeja.

Kuin ihmeen kaupalla Vettel pystyi jatkamaan matkaansa, vaikka hänen Red Bullinsa sai kaksi todella voimakasta osumaa muista autoista. Samaan aikaan Alonso nousi aivan kärkisijoille. Vaaka mestaruustaistossa heilahti espanjalaisen hyväksi.

Jälleen kerran kilpailussa saatiin kuitenkin sadetta, ja se pisti pelin erittäin jännäksi. Elämänsä kisaa ajanut ja jopa voitosta taistellut Force Indian Nico Hülkenberg kolaroi Lewis Hamiltonin kanssa kärkisijasta taistellessa. Alonso nousi kisassa jo toiseksi, mutta myös Vettel äityi elämänsä kilpailuun ohitellen autoja suurellakin riskillä.

Vaihtuvat olosuhteet aiheuttivat vielä pari sydämenlyönnin väliinjäämistä Red Bullilla, kun renkaanvaihtoon kurvanneen Vettelin autoon ei millään tahtonut löytyä neljää samanlaista rengasta. Pysähdyksellä paloi aikaaluvattoman paljon, mutta saksalainen jatkoi nousuaan radalla.

Symbolisena eleenä kilpailun lopussa seitsemänkertainen maailmanmestari Michael Schumacher, joka ajoi uransa päätösosakilpailua, päästi Vettelin ohitseen avittaen maanmiestään mestaruuskamppailussa.

Lopulta Alonso oli kilpailussa toinen ja Vettel kuudes. Se riitti takaamaan Vettelille hänen uransa kolmannen tittelin kolmen pisteen erolla Alonsoon.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale