Historia: Muistatko tämän komeista keulamaalauksista tutun F1-tallin? Katso kuvat kaikista upeista autoista

Force India juhlii tämän kauden päätteeksi kaikkien aikojen parasta sijoitustaan valmistajien MM-sarjassa. Kaudesta 2008 mukana ollut tiimi on tämän kauden loppupisteissä hienosti viides. Silverstonen radan vieressä majaansa pitävän tallin juuret ovat kuitenkin paljon syvemmällä.

Lajin parissa pidempään eläneet muistavat Jordanin, tuon keltaisen ja hurjista keulamaalauksistaan tunnetun keskikastin vahvan suorittajan. Käärme/mehiläinen/hai nokassaan radalla pörränneet autot olivat monen katsojan suosikkeja.

SuomiF1 muistelee neljään GP-voittoonkin kyenneen tallin F1-taivalta. Oheiseen galleriaan on koottu kuvat kaikista Jordanin F1-autoista. Mikä on sinun suosikkisi?

Näistä asioista Jordan muistetaan

1. Toi Michael ja Ralf Schumacherin F1-sarjaan

Harva tiesi, millainen timantti starttasi liikkeelle Jordanin varikkopilttuusta kauden 1991 Belgian GP:n harjoituksissa. Sunnuntain jälkeen Michael Schumacherin nimi oli kaikkien huulilla.

Benetton kiirehti nappaamaan nuoren saksalaisen välittömästi riveihinsä. Jordan yritti vastustella, mutta ensimmäisiä askeleitaan kuninkuusluokassa ottanut talli joutui nuolemaan näppejään taistelussa nuoresta saksalaisesta. Tallipäällikkö Eddie Jordan otti kuitenkin opiksi. Hän piti jatkossa huolen, ettei yksikään hänen kuljettajansa pystyisi enää luistamaan sopimuksestaan.

Tallipäällikkö-Jordan ymmärsi show’n merkityksen, eikä hän pelännyt käyttää kauniita naisia ja rock-musiikkia hyväkseen markkinoidessaan tuotettaan.

Vanhemman Schumacherin ollessa jo F1-maailman huipulle kohisivat F1-piirit Jordanin uusimmasta Schumacher-hankinnasta kauden 1997 alla. Ralf Schumacher viihtyi tallissa lopulta kaksi kautta. ”Pikku-Schumi” ei vielä loistanut Jordanilla, mutta hän sai tallissa hyvän kasvualustan nousta lopulta moninkertaiseksi GP-voittajaksi.

2. Rock’n’roll ja coolius

1990-luku oli vielä yksityistallien kulta-aikaa. Tälle vuosituhannelle siirryttäessä sarjan kulut räjähtivät eikä pärjääminen ollut käytännössä mahdollista ilman ison automerkin tukea. Tämä kaatoi lopulta myös Jordanin, kuten galleriamme vuosikertomuksesta voi lukea.

Ennen kuin mustat pilvet kasaantuivat tallin ylle, oli Jordanin PR-koneisto aikansa edistynein. Tallipäällikkö-Jordan ymmärsi show’n merkityksen, eikä hän pelännyt käyttää kauniita naisia ja rock-musiikkia hyväkseen markkinoidessaan tuotettaan.

Jordan halusi tallinsa erottuvan joukosta myös radalla. Tupakkayhtiö Benson&Hedgesin kanssa solmitun sponsorisopimuksen myötä autojen nokkiin ilmestyivät eri eläinkuntaa edustavien yksilöiden hurjat naamakuvat. Ei ole siis mikään ihme, että Jordanin autot nousevat lähes poikkeuksetta esiin komeimpia maalauksia etsittäessä.

3. Sateella rahat Jordanille

Irlantilaistalli ei ollut koskaan aivan sarjan terävimmällä huipulla, mutta se oli aina hyökkäysasetelmissa valmiina iskemään, mikäli suuremmat kilpaveljet horjahtaisivat. Yleensä tuloslotto lähtee pyörimään kelin ollessa sekasortoinen. Tuolloin Jordan pystyi iskemään peräti kolmesti.

Tallin makea avausvoitto tuli komealla tyylillä Belgissa 1998, kun Damon Hill ja Ralf Schumacher ajoivat keltaiset autot ruutulipulle kaksoisjohdossa. Seuraavana vuonna Heinz-Harald Frentzen jatkoi tallin perinteitä ajamalla voittoon märissä olosuhteissa Ranskassa. Italiassa Frentzen yllätti voittamalla kuivissa olosuhteissa.

Viimeisen kerran Jordan iski jo pahasti rampautuneena kaudella 2003. Jälleen kerran kaaoottisissa olosuhteissa ajetun kisan ykköseksi kurvasi keltainen auto. Tällä kertaa puikoisa hääri Giancarlo Fisichella.

Jordanin F1-talli lukuina

Vuodet F1-sarjassa: 1991-2005
Voitot: 4
Paalut: 2
Nop.Kierrokset: 2
Podiumit: 19

Valmistajien sarjassa parhaimmillaan kolmas kaudella 1999.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.