Kansainvälinen autoliitto FIA on päättänyt ryhtyä yhdessä F1-tallien kanssa tutkimaan keinoja, millä se voisi hillitä kuljettajien laajasti suosimaa ja mediassa paljon esillä olevaa jatkuvaa kitinää oikomisten suhteen.

Asfaltoidut turva-alueet ovat parantaneet turvallisuutta, mutta ne ovat tuoneet samalla mukanaan uudenlaisen ongelman. Kun leveäksiajamisen seuraamukset eivät enää ole yhtä katastrofaaliset kuin ennen, ajavat kuljettajat nykyään jopa rataviivat ylittävillä ajolinjoilla. FIA:lla on ollut toistuvasti vaikeuksia suitsia kuljettajia tästä, vaikka useissa tapauksissa kyseessä on ilmiselvä oikominen.

Rataviivojen ylittämisestä on seurannut myös uudenlaisia ongelmia. Belgian GP:n rengasrikkokohu syntyi ilmeisesti juuri oikomisten seurauksena. Pirellin mukaan renkaissa olevat lukuisat viillot syntyivät radan ulkopuolella olevista esineistä ja esteistä, kuten kanttikivistä.

Joissain paikoissa oikomisia on yritetty hillitä asettamalla esimerkiksi pieniä korokkeita radan ulkopuolelle hidastamaan ulosajanutta kuljettajaa. Motorsport.com kertoo kuitenkin nyt FIA:n ja tallien istuvan alas miettimään parempia ratkaisuja ongelmaan.

– Homma ei ole helppo Pirellille. Joka rata ja kanttikivi on erilainen, joten renkaat kärsivät paljon, Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner toteaa.

– Kuljettajat käyttävät rataa paljon enemmän hyödykseen kuin aikoina, jolloin rataa reunustivat hiekka-alueet. Kuljettaja pyrkii käyttämään hyväkseen jokaisen eteensä saaman edun. Esimerkiksi Eau Rouge on hyvin erilainen mutka ajaa kuin mitä se oli kymmenen vuotta sitten.

Lotus-tallin Pastor Maldonado esittää yllättävän rajua suhtautumista rataviivojen ylitykseen.

– Parasta olisi, ettei rataviivojen ylittämisessä saisi etua. Asfalttialueet ovat hyvästä jarrutuksissa, jossa ne mahdollistavat turvallisen leveäksiajon. Mutta jotkut kuljettajat yrittävät saada etua niistä.

– Mielestäni kilpailutilanteessa, jossa toinen saa selkeästi etua oikomisesta, hän saa rangaistuksen jo parista virheestä. Aika-ajoissa oikoa ei saisi lainkaan. Vähintään kaksi rengasta tulisi säilyä rataviivojen sisäpuolella koko ajan, venezuelalaiskuljettaja pohtii.