Sähköautovalmistaja Toroidionin perustaja Pasi Pennanen jutteli SuomiF1-sivuston kanssa yrityksen kehitteillä olevasta, viime keväänä Monacossa julkistetusta 1MW-superautosta ja sen tekniikasta. Mies antoi muun muassa alustavan aikataulun ensimmäisille asiakastoimituksille jos kaikki sujuu nappiin…

SuomiF1: Mitä 1MW:n kehitykselle tällä hetkellä kuuluu?
P.P: Me teemme päivityksiä konseptiautoon – järeämpiä vetoakseleita ja sisälokasuojia ja sen sellaista. Työlistaa, jota noista ensimmäisistä koeajolenkeistä on jäänyt.

SuomiF1: Eli te olette aloittaneet jo ratatestaamisen?
P.P: Joo, ollaan testattu jo touko-kesäkuusta asti.

SuomiF1: Minkälainen testiohjelma tähän mennessä on ollut? Millaisia auton ominaisuuksia on testattu?
P.P: Me ollaan testattu enemmänkin tätä uutta tekniikkaa, että se toimii. Vain sivuhuomiona on ollut se, että auton ominaisuudet ovat hyvät. Eli emme me ole sen kummemmin vielä lähteneet säätämään alustaa. Eikä tätä autoa ole koskaan sellaiseksi tehtykään – tämä on vasta ensimmäinen versio. Siinä on aika paljon kokeellisia juttuja.

SuomiF1: Kokeellisista jutuista puheen ollen, miten on mahdollista, että pieni organisaatio on ratkaissut sähkötekniikkaan liittyviä ongelmia, joita edes isot autovalmistajat eivät ole pystyneet ratkomaan?
P.P: Onhan tässä parikymmentä vuotta autoteollisuustaustaa – eli kokemusta on. Ja sitten meidän tiimimme koostuu sellaisista samanhenkisistä kavereista kuin minä, eli että jos jokin asia pitää ratkaista, niin sen kanssa tehdään töitä, jotta se homma ratkeaa.

Eihän se ole sen ihmeellisempää kuin että asetettiin tavoitteet ja lähdettiin niitä työstämään. Niin kuin kaikessa tuotekehityksessä, niin aina ratkaisu löytyy. Se on meille tietysti ollut valtavan tuskallista, kun resurssit on promillen osia siitä, mitä ns. autoteollisuudella on käytettävissä. Se on ollut meille raskas tie.

SuomiF1: Minkä kokoinen yritys Toroidion sitten on henkilöstössä laskettuna?
P.P: Meitä on sellaiset 15 osakasta. Se on suunnilleen sen kokoinen yritys.

SuomiF1: Auton meno tuotantoon riippuu tietenkin paljon siitä, paljonko tilauksia tulee. Onko ennakkovarauksia tai kyselyitä jo tullut?
P.P: On tullut kyselyitä ja varaustarjouksia – otetaan koko ajan vastaan. Kaikki kysyy tietenkin toimitusaikaa. Ensimmäiset asiakastoimitukset voi olla nipin napin mahdollisia 2017.

SuomiF1 julkaisee haastattelun toisen osan lähipäivinä. Pennanen antaa muiden muassa vihjeitä auton ja sen tekniikan huimaavasta suorituskyvystä…

Olli Kuitunen