Talven testit ovat tunnetusti tallien suhteellisen kilpailukyvyn arvioinnin kannalta yhdentekevät, mutta autoissa on nähtävissä yksi selvä yhteinen tekijä: viime kauteen verrattuna kehitys on ollut suorituskykypainoitteisempaa.

Mitään yllättävää tässä ei toki ole. Huomioiden, että hybriditekniikka esiteltiin formula ykkösissä vasta viime vuonna, autojen luotettavuus on ylittänyt kaikki odotukset. Jo vajaa vuosi sitten kävi ilmeiseksi, että kisoja ei voiteta vain ajamalla maaliin.

Kun katsoo Jerezissä tänään nähtyjä autoja, alustojen paketoinnissa on silminnähden vähennetty ilmanvastusta. Olettaen, että myös voimanlähteiden tehot ovat kasvaneet, kuten epäilemättä ovat, tänä vuonna formula ykkösissä tullaan näkemään historiallisestikin poikkeuksellisia suoranopeuksia.

Jos Monzan pääsuoralla saavutetaan tänä vuonna 375 kilometrin tuntinopeus en ole siitä yllättynyt. Palataan asiaan.

Olli Kuitunen