Jari-Matti Latvala lähtee rallin MM-kauteen Sebastien Ogierin ykköshaastajana. Volkswagenin uusi auto tarjoaa Latvalalle ja Ogierille parhaat mahdollisuudet taistella tittelistä, ja kun Latvala aloittaa tiimissä kolmannen kautensa, on vuosi 2015 se vuosi, jonka päätteeksi hän aikoo tuoda rallin maailmanmestaruuden takaisin Suomeen.

Miehellä on uusi mottokin. Se kuullaan tässä SuomiF1-sivuston erikoishaastattelussa juuri ennen legendaarisen Monte Carlon MM-rallin ja koko rallin MM-sarjan torstai-iltaista alkua.

Miten kausi 2014 on puitu?

Christoph Treierin kanssa on käyty asiat läpi ja valmistauduttu. Viime kaudessa oli pieniä yksityiskohtia, joihin mestaruustaistelu kaatui. En pystynyt hallitsemaan mieltäni sen suunnitelman mukaan, mitä oli tehty. Portugalissa oli suunnitelmana, että ajetaan kolmen joukkoon, mutta päätin ajaa voitosta. Saksassa lähdin ajamaan johtoasemassa aivan liian kovaa. Olisi pitänyt ajaa järkevämmin eikä tavoitella pohja-aikoja. Australiassa tein virheitä renkaiden kanssa. Tein riskivalinnan, mutta olisi pitänyt tarkkailla sitä, mitä tallikaveri tekee. Tarkkaa hienosäätöä, ja virheet pois. Olen asennoitunut niin, että paljon toisia ja kolmansiakin sijoja ajamalla ja noin viidellä osakilpailuvoitolla voi ajaa mestaruudesta.

Mikä on tavoitteesi tälle kaudelle?

Mottona on: “Enjoy the road to fight for the title.”

Eli mestaruus?

Kyllä.

Aiemmin olet puhunut tavoitteita kysyttäessä yksittäisiin kilpailuihin keskittymisestä ja niissä menestymisestä. Mikä saa nyt sanomaan tavoitteen noin suoraan?

Minulla on MM-hopea ja -pronssi, asfalttirallin voitto ja osakilpailuvoittoja, mutta kirkkain puuttuu. Kalusto on kilpailukykyinen, joten kannattaako muuta tavoitella?

Auto aiempaa mieluisampi

Volkswagen on ollut rallin MM-sarjassa kaksi kautta, ja Latvala ja Ogier ovat voittaneet tuona aikana ajetuista 26 osakilpailuista peräti 22. Kausien 2013 ja -14 välillä Volkswagen-miehet ajoivat myös 12 perättäistä ykkössijaa.

Siinä, missä Ogier on voittanut kaksi kuljettajien maailmanmestaruutta, on tiimi juhlinut samoina vuosina valmistajien MM-titteliä. Tänäkin vuonna Volkswagenia pidetään kovimpana tiiminä.

Millainen uusi autonne on?

Se on kokonaisuutena parempi. 75 prosenttia on käyty läpi, ja katsottu, mitä voi parantaa. Ulkoisesti takaspoileri on uusi, vaikka väritys hämää paljon. Moottori on uusi, meillä on läppävaihteet, turvakaaria on sijoitettu uudelleen, ja painopistettä on muutettu. Noin 50 prosenttia autosta on muuttunut.

Mikä on tärkein muutos?

Painopisteen muuttaminen. Nyt auto kääntyy paremmin. Tietyissä tilanteissa auto on aiemmin puskenut.

Sinähän et siitä pitänyt.

Minulle on ollut huono asia, jos auto puskee. Olen oppinut sellaisellakin ajamaan, mutta yliohjaavaa autoa olen pystynyt kontrolloimaan paremmin.

Asiat siis tuntuvat olevan siinäkin mielessä hyvin?

Minulla on todella rento olo. En ole koskaan lähtenyt Monteen näin rentona. Olen testannut jokaisessa olosuhteessa: Kuivalla, märällä, lumella ja sumussa.

Paljonko testasit?

Ajoin Montea varten kolme päivää testiä. Tavoitteena oli 1000 kilometriä, mutta jäimme siitä hieman ja jäimme noin 700 kilometriin. Ratkaisevaa ei ole kilometrien määrä vaan laatu. Jos ajaa vaikka 300 kilometriä testiä kuivalla ja kisassa sataa, ei testeistä ole ollut mitään hyötyä.

”Ogierkin on ihminen”

Latvalan lähin mittari löytyy siis jälleen samasta tiimistä, eli jos hän voittaa Ogierin, on hän hyvin todennäköinen maailmanmestari. Ogier on tunnettu horjumattoman tuntuisesta itseluottamuksestaan, mutta viime kauden päätteeksi hänkin tunnusti, ettei pystynyt suorittamaan koko kautta haluamallaan tasolla.

Latvalan olisi pystyttävä iskemään kiilaa Ogierin panssariin mahdollisimman aikaisin kauden alkupuolella.

Millä pystyt horjuttamaan Sebastien Ogieria?

Vauhti, joka alkoi olla kohdallaan Suomen jälkeen, alkoi riittää haastamaan. Hänkin teki paineen alla virheitä. Ilman Australian ja Saksan virheitä olisin ollut hyvin vahva mestaruustaistelussa. Sähläystä pitää saada karsittua pois ja varmuutta lisää.

Yllättivätkö Ogierin kauden päätteeksi antamat kommentit?

Saksan ulosajo otti hänenkin itseluottamuksensa päälle paljon. Hänkin oli joutunut käymään asioita läpi paljon. Ihminen hänkin on, mutta niin vahva ja nopea kuljettaja, että hänet täytyy ensin saada paineen alle ja sen eteen on tehtävä töitä. Sekin on mahdollista.

Mitä ajattelet muiden tiimien iskukyvystä?

Minulla on tunne, että Citroën tulee olemaan vahvempi kuin ennen. He ovat tehneet kovasti töitä. Fordilta tulee uusi auto Portugaliin, samoin Hyundailta vähän myöhemmin. Volkswagen ja Citroën ovat alkuun vahvimmat, ja muut tulevat myöhemmin kaudella.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen