Rallin MM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Espanjassa. Katalonian asfaltilla voidaan ratkaista kuljettajien maailmanmestaruus, sillä sarjaa johtava Sebastien Ogier tarvitsee vain yhden pisteen enemmän kuin Jari-Matti Latvala varmistaakseen mestaruuden.

Latvalalla on toki alla uransa ensimmäinen asfalttirallin voitto, sillä hän oli reilut kaksi viikkoa sitten ajetussa Ranskan MM-rallissa ylivoimainen ykkönen. SuomiF1-sivusto tavoitti Latvalan Kataloniasta hieman ennen rallin nuotitusurakan alkua.

Mikä on tavoitteesi Katalonian MM-rallissa?

Hyvä kilpailu on tulossa. Pidän tästä rallista. Ajamme päivän soralla ja kaksi päivää asfaltilla. Fiilis on hyvä, joten ajetaan sen mukaan, mitä osataan. On menossa sellainen vaihe kaudesta, ettei tarvitse enää säästellä. Jos haluan pärjätä, ei tarvitse enää varmistella.

Millaista asennetta tänä viikonloppuna vaaditaan, kun Ogier on pakko päihittää?

En koe asiasta painetta. Mestaruuden saavuttaminen ei ole enää helppoa, joten en ota asiasta enää paineita. Sanoisin, että Ogierilla on paineita enemmän, koska hän on ollut vielä isommassa johdossa, ja nyt se on kaventunut.

Espanjan tiet ovat leveät ja ratamaiset. Tuleeko mieleen, kenelle kuljettajalle nämä tiet sopivat parhaiten?

Tiet ovat samanlaisia kuin viime vuonna. Oikeastaan Escaladein erikoiskokeen 50 kilometristä puolet on uutta tietä. Renkaat on isoin asia. Menestyminen perustuu siihen, kuka osaa varsinkin lauantaina iltapäivällä tulla kovaa, mutta silti renkaita säästäen. Niiden kuluminen on kovaa, ja keli on aika raaka, 26-27 astetta.

Kahdella autolla yhdessä kisassa

Katalonian erityispiirre on se, että tässä rallissa ajetaan kahdella eri alustalla. Perjantaina kaasutellaan kuusi erikoiskoetta soralla, minkä jälkeen iltahuollossa autot muutetaan asfalttiasetuksiin, sillä lauantain ja sunnuntain erikoiskokeet ovat asfalttia.

Lisäksi Kataloniassakin ajetaan Ranskassa käyttöön otetuilla ja Latvalankin mainitsemilla Michelinin uusilla asfalttirenkailla, joiden ominaisuudet ovat paremmat sateella, mutta kuumemmissa olosuhteissa ne eivät välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Onko parempi, että sora- ja asfalttipäivät ovat juuri näin päin?

Ehdottomasti. Viime vuonna johdin kahden asfalttipäivän jälkeen ja sitten lähdin sorapäivään ensimmäisenä. Meillä oli toki tekniikkamurheita, ja Seb tuli todella kovaa. Olisi vaikeaa lähteä ensimmäisenä autona, olettaen tietysti, että johtaisin. On myös helpompaa mennä pienemmästä pidosta suurempaan. Asfaltilta olisi vaikeampaa sopeutua soralle.

Ogier lähtee ensimmäisenä päivänä auraamaan tietä, joten aiotko hyökätä heti, jotta saisit lähtöpaikasta täyden hyödyn?

Lähden toisena autona, ja siinä voi olla pieni etu, kun irtosoraa lähtee pois. Riskinä voi olla, että pölyä jää ilmaan, ja siitä voi olla haittaa. Jos pölyä ei tule, niin sitten voin saada pienen edun.

Mitä pitää ottaa ajamisessa huomioon, kun käytössä ovat uudet asfalttirenkaat?

Ne toimivat hienosti Ranskassa. Ne on tehty sellaisiksi, että niiden pitäisi mukautua olosuhteisiin. Kisa tulee kuormittamaan renkaita todella paljon. Pitää ajaa ratatyyppisesti puskettamatta autoa.

Merkittävä virstanpylväs takana

Kataloniaa edeltävä Ranskan MM-ralli oli merkittävä virstanpylväs Latvalan uralle, kun hän ajoi viimeinkin kauan hamuamansa asfalttirallin voiton. Voitto on ollut tuloillaan kestopäällysteellä jo tämän ja viime kauden Saksan MM-ralleissa, jolloin johtopaikoilta tulleet ajovirheet ovat maksaneet ykkössijat.

Nyt Latvala alkaa olla jo ainakin hyvin lähellä sarjan asfalttispesialistien tasoa myös tällä alustalla. Ranskan voitolla Latvala katkaisi suomalaiskuljettajien 15 vuoden voitottoman putken puhtaissa asfalttiralleissa.

Millainen piristysruiske uran ensimmäinen asfalttirallin voitto oli?

Sen mukana lähti pois paljon paineita. Saksassa se oli niin lähellä, ja ajattelin jo, että ei kai tämä taas jää kummittelemaan. Voitto laukaisi paineita, ja antoi mahdollisuuden vielä pitää mestaruustaistelua MM-sarjassakin yllä. Kokonaisuudenkin kannalta se oli hyvä. Olisi tylsää, jos mestaruus ratkeaisi monta kisaa ennen kauden loppua.

Voittoon taisi tuoda lisämakeutta se, että suomalaisten edellisestä asfalttivoitosta oli niin kauan?

Se on totta, ja tuntui tosi hienolta. Odotukset suomalaisia kohtaan eivät ole olleet sellaisia, että suomalaiset pystyisivät voittamaan. Marcus Grönholmkin ajoi todella kovaa asfaltilla, ja voitti Montessa, mutta ei pystynyt voittamaan muita asfalttiralleja. On kiva, että sekin putki katkesi, ja että ei ajatella enää, että suomalaiset ovat kilpailukykyisiä vain soralla.

Mistä tämä ylipäätään parantunut asfalttivauhti on peräisin?

Minulla oli vuosina 2008 ja 2009 suuria vaikeuksia asfalttiajamisessa. Hain oppia Suomessa radalta ja ajoin 2010 Nürburgringillä 24 tunnin kisan ja toisenkin pienemmän kisan. Se ”Ringin” kisa auttoi paljon ja avasi silmät asfalttiajamiseen. Viime vuonna ymmärsin lisäksi, että kaikki asfaltin pidonvaihtelut on merkattava ja osattava sopeutua uusiin olosuhteisiin. Sitä en aiemmin osannut asfaltilla, mutta soralla kylläkin. Nykyään olen panostanut tähän paljon enemmän.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen