Suomen MM-ralli on alkanut Volkswagenin komennossa. Jari-Matti Latvala on ajanut pohja-aikoja toisensa perään, ja Sebastien Ogier on toisena.

Nämä kaksi kuljettajaa ratkaisevat myös maailmanmestaruuden kohtalon, eikä muista tiimeistä ole haastajaksi valmistajienkaan MM-pisteissä. Moottoriurheilujohtaja Jost Capito istahti SuomiF1-sivuston haastatteluun.

Olette kolmoisjohdossa MM-sarjassa. Tämä taitaa olla aika hyvä hetki olla Volkswagenin moottoriurheilujohtaja?

Kyllä. On aika mukavaa, kun tilanne on tämä.

Miten tällainen on mahdollista?

Ei ole yhtä syytä. Yksi on tiimi. Se on loistava joka tilanteessa. Toisekseen auto. Sen on oltava luotettava. Tällainen kolmoisjohto kertoo koko kaudesta. Vaikka olisi kuinka nopea, ei voisi olla keskellä kautta kolmoisjohdossa, jos auto ei olisi luotettava. Kuljettajat tekevät fantastista työtä, kaikki kolme.

Miten kommentoit Jari-Matti Latvalan parantunutta vauhtia?

Sitä odotimmekin. Viime vuonna hänen tullessaan Poloon, ei hänellä ollut paljoa testejä takana. Hänellä oli 10000 kilometriä vähemmän testejä kuin Sebastienillä, joka kehitti auton. Auto oli kehitetty hänen tyyliinsä ja Jari-Matti ei ehtinyt testata paljoa tullessaan tiimiin myöhemmin. Hän pääsi testaamaan käytännössä vain ennen joka kisaa. Hän ei päässyt kaikissa kisoissa maaliin, joten oli selvää, että hän tarvitsi koko kauden sopeutuakseen. Jos hän olisi kasannut tiimin kuten Sebastien, olisi kaikki ollut hänelle helpompaa. Tänä vuonna on ollut Sebastienin vauhdissa.

Johdatte valmistajien MM-sarjaa 147 pisteellä, eli lienee helppoa olla antamatta tallimääräyksiä?

Olemme tehneet sitä koko kauden alusta alkaen, kun johtoa ei ollut. Nyt tämä on helpompaa. Meidän on annettava myös jotain tälle lajille. Laji on kiinnostava vain, jos on kilpailua. Siksi emme ole antaneet mitään tallimääräyksiä. Tämä on hyväksi myös tiimille. Yhteistyötä tehdään ja informaatiota jaetaan, mutta kisan aikana ollaan kilpailijoita. Erikoiskokeiden ulkopuolella olemme yhtä tiimiä.

Millainen tilanne se on, kun kilpailu kiristyy tiimin sisälläkin?

Emme halua rakentaa eri leirejä tiimin sisälle. Säännötkin auttavat tässä, kun huolloissa mekaanikot joutuvat tekemään töitä molempien autojen kanssa. Tämä auttaa siinä, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

Miten tämä sopii kuljettajille?

He ovat eriluonteisia, ja heitä pitää käsitellä eri tavoin. Siksi tiimin käsittelykin on helpompaa. Kun tallimääräyksiä ei ole, tukee se tallin yhteishenkeä ja antaa kuljettajillekin itseluottamusta, kun heitä kohdellaan tasa-arvoisesti. Heidän tavoitteenaan on voittaa kuljettajien mestaruus. He tietävät, että jos nollia tulee usein, se on katastrofi. Siksi emme tarvitsekaan tallimääräyksiä, kun he tietävät, että heidän on tultava maaliin.

Missä menette auton uuden version kehityksen kanssa?

Se ei tule olemaan täysin uusi auto. Se on kehitysversio tämän kauden autosta. Tämän vuoden auto on vain hieman muutettu versio viime vuoden autostamme, joka on ensimmäinen rakentamamme WRC-auto. Olemme löytäneet joitain alueita, joilla voimme parantaa. Rallien välillä testaamme osa osalta.

Missä voitte vielä parantaa?

Ensi vuonna tulee käyttöön uusi vaihdejärjestelmä, eikä meillä ole niiden rakentamisesta mitään kokemusta ja muilla on. Meidän on otettava kiinni heitä tässä. Tämä vaikuttaa myös vaihdelaatikkoon, eikä meillä ole tällaisesta kokemusta.

Kun kerran saitte aikaa tällaisen auton, niin pystytte varmaan uusien osienkin rakentamiseen?

Meillä on hyvä tuotantolaitos, insinöörit ja tietotaitoa. Kaikki on siinä mielessä kohdallaan, mutta etukäteen sitä ei tiedä. Kun jotain uutta tulee, on kilpailutilannekin avoin. Kaikkien valmistajien autot ovat hyvin luotettavia ja samalla tasolla. Ero valmistajien MM-pisteissä on suurempi kuin mitkä erot ovat autojen välillä. Muut ovat tehneet turhia virheitä johtotilanteessakin, joten he ovat heittäneet pisteitä hukkaan ja me olemme hyötyneet siitä. Tulosten perusteella automme on ylivoimainen, mutta kun katsoo tuloksia rallien alkupuolella ennen virheitä, on tilanne tasaisempi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen