Mikko Hirvonen on rallin MM-sarjassa viidentenä, kun jäljellä on kuusi MM-rallia. Kärkikaksikko Sebastien OgierJari-Matti Latvala on jo sen verran karussa, ettei heitä ole mahdollista saada kiinni, mutta kolmanteen sijaan on vielä hyvätkin edellytykset.

Suurena syynä Hirvosen vaikeaan kauteen ovat olleet tekniikkamurheet. Matka on jäänyt kesken laturivian takia Monte Carlossa ja Meksikossa, ja Sardiniassa miehen WRC-Ford syttyi räjähdysmäisesti palamaan. Hirvonen on testannut hyvin ennen torstaina käynnistyvää Suomen MM-rallia.

Millä ajatuksin lähdet kohti Suomen MM-rallia?

Podium on haaveena. Sinne pitäisi päästä, niin saisimme tällekin vuodelle joitain tuloksia. Kyseessä on kuitenkin kotiralli. Mennään kuitenkin varovaisin askelin, sillä yksi tiimi on ollut niin ylivoimainen, että jos pystymme lyömään kapuloita Volkswagenille rattaisiin, niin se olisi hyvä.

Pieni asia, mutta tartunpa siihen kuitenkin. Miksi käytit sanaa ”haave”?

Haave ja tavoite tarkoittavat oikeastaan itselleni samaa. Kausi on ollut nihkeä, ja sinne olisi hyvä päästä pitkästä aikaa.

Millä lähdet haastamaan Volkswagenit?

Joka pätkällä pitää onnistua ja joka paikkaan on mentävä kovaa. Heitä on kolme, ja kaikki menevät kovavauhtisissa ralleissa kovaa. Tosissaan saa taistella, jos podiumille haluaa.

Mitä uutta autoonne tulee Jyväskylään?

Meillä on uusi etupuskuri. Ei se vaikuta suorituskykyyn juurikaan. Vaikutusta voi olla hieman lämpötiloissa, mutta muutos ei ole suuri.

”Auto on hyvä, kaikki tekevät parhaansa”

Hirvonen palasi Malcolm Wilsonin johtamaan M-Sportin tiimiin kahden alavireisen Citroën-kauden jälkeen tehden tiimin kanssa tämän kauden kattavan sopimuksen. M-Sport ei ole tehdastiimi, joten se jää hieman toiminnan laajuudessa Volkswagenin ja Hyundain varjoon.

Citroënillä taas resurssit ovat vahvasti rata-autojen MM-sarjassa, kun Sebastien Loeb siirtyi täksi kaudeksi rallipoluilta radalle. Hirvonen voitti ranskalaismerkillä yhden kisan (Sardinia 2012).

Miltä M-Sportin Fordin on tuntunut yleisesti tällä kaudella?

Jos se ei ole syttynyt palamaan ja laturi on toiminut, niin ihan hyvältä se on tuntunut (nauraa).

Huomaako toiminnassa, että olette ns. pieni tiimi?

Onhan se pienempi tiimi kuin aiemmin ja panostus on pienempää kuin silloin, kun Ford oli mukana valmistajana. Auto on nopea ja hyvä ja jätkät tekevät kaikkensa. Testejä ei kuitenkaan ole esimerkiksi tehty niin paljon, kuin mitä oli alkuvuodesta puhetta. Siitä huolimatta tiimin henki on loistava. Valmistajalta ei ole mitään paineita. Toki olisi hyvä, että olisi hyviä tuloksia, mutta tärkeää on, että kaikki ovat nauttineet työstä.

Sama juttu taisi olla jo Citroenilla viime vuonna?

Panostus kääntyi heillä radalle ja kun katsoo heidän tuloksiaan radalla, niin ykkösiähän he ovat siellä.

Helpottaako se lähtemistä ralleihin, kun kukaan ei yritäkään väittää, että olisitte iso tiimi?

Kaikki yrittävät saada tuloksia, että siinä mielessä lähtökohta ei muutu. Olen itse kuitenkin ollut tuolla niin monta vuotta ja kokemusta on niin paljon, että osaan itse ajatella tilannetta ja tiedän, mitä voidaan tehdä. On turha kuunnella ulkopuolisia sen suhteen, mitä muka pitäisi saavuttaa. Yritetään nauttia tekemisestä ja ajaa niin hyviä tuloksia kuin pystytään.

Miltä jatkosi MM-sarjassa näyttää?

Ei ole vielä mitään ajatuksia. Jos haluan jatkaa, niin uskon, että siihen pystytään. Sopimuksia pystytään vielä tekemään jatkossakin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen