Juha Salon keskeytys kauden ensimmäisessä SM-rallissa on johtanut rikosilmoitukseen. Saloracing Finlandin mukaan Salon keskeytyksen rallin kärkipaikalta aiheuttanut vesiletkun irtoaminen on voinut saada alkunsa vain tahallisen vahingonteon kautta yön aikana.

Salo yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa johti Rovaniemellä ajettua Arctic Lapland Rallia selkeällä 37 sekunnin erolla ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Perjantai-iltana heidän kilpa-autonsa ajettiin sääntöjen mukaan iltahuollon jälkeen Rovaniemen keskustassa sijaitsevaan Sampokeskuksen pysäköintitilaan ja pysäköitiin toimitsijoiden ohjeiden mukaan rallin sääntöjen määräämälle Parc Fermé -alueelle.

– Pääsimme Hanhikosken erikoiskoetta 8 km, kunnes konepellin alta alkoi nousta höyryä. Ajoimme sivuun ensimmäiseen tienhaaraan, koska moottorin lämmöt olivat jo yli 140 astetta. Autoa erikoiskokeen varressa tutkiessamme huomasimme ylävesiletkun kiristimen olevan noin 60 mm pois omalta paikaltaan, ja siksi ylävesiletku oli rytkytyksessä irronnut ja jäähdytysvesi vuotanut maastoon aiheuttaen moottorivaurion, Salo kertaa aamun tapahtumia.

Salon autoon oli kilpailua ennen suoritettu kansitiivisteen vaihto. Sen yhteydessä ylävesiletku ei ole ollut irti jäähdyttimen päästä.

– Olemme ennen rikosilmoituksen jättämistä keskustelleen useiden kotimaisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden kanssa tästä tapauksesta. Kukaan näistä asiantuntijoista ei tiedä tapausta, eivät edes aikanaan Mitsubishin kehitystyössä mukana olleet, jossa tämän tyyppinen vesiletkun kiristin olisi siirtynyt pois paikaltaan itsestään. Tätä kiristintyyppiä on käytetty kilpailutoiminnassa yli kymmenen vuoden ajan maailmalaajuisesti, ja lisäksi sen paikallaan pysymisen varmistaa jäähdyttimen putkeen rakennettu olake. Irrotukseen eivät normaalit käsivoimat riitä, sen sijaan oikealla työkalulla siirto tapahtuu 10 sekunnissa. Automme konepellissä ei ollut erillisiä lukkoja, mutta tämän jälkeen varmasti on, Salo sanoo.

Saloracingin tiedote: linkki