Rallin MM-sarjan toinen osakilpailu, tällä viikolla ajettava Ruotsin MM-ralli on myös Juho Hännisen debyyttiralli Hyundain tehdaskuljettajana. Samalla Hänninen palaa kilpateille pitkän tauon jälkeen. Edellinen kisastartti oli elokuussa ajettu kotimainen Neste Ralli.

Viimeisten testien jälkeen Hänninen oli rennolla tuulella.

Edessä on debyyttikisasi tehdaskuljettajana. Tuntuuko Ruotsin MM-ralli tässä mielessä erityiseltä?

Ei tunnu ainakaan toistaiseksi. Olen touhunnut näiden ihmisten kanssa jo niin kauan. Ihan tämä tuntuu olevan kisa muiden joukossa.

Ajoit jo viime vuonna Ruotsin MM-rallin. Onko tuosta kisasta apua, kun tänä vuonna mennään viivalle?

On siitä apua. Ajamme paljon samoja pätkiä, ja niitä ajettiin viime vuonna kahdesti peräti kahdesti. Uutta on hyvin vähän.
Nuotituksessa siitä on suuri apu. Nuotit on jo tehty ja tarkistettu, ja niiden mukaan on erikoiskokeet ajettu kahdesti kisavauhdilla läpi. Helpottaa nuotitusta, kun enää vain tarkistellaan ja hienosäädetään. Nuotit ovat tämän vuoden kisaan paljon valmiimpia nyt.

Haittaako se, että viime kisasta on niinkin pitkä aika?

Jyväskylässäkin sen jo huomasi, kun silloinkin oli pitkä tauko alla (Hänninen ajoi ennen Neste Rallia viimeksi juuri Ruotsissa, toim. huom.). Otin ainakin alussa varovaisesti. Se kuitenkin auttaa, kun olen päässyt testaamaan. Lopetimme juuri noin 150 kilometrin testirupeaman, ja ennen joulua ajoimme noin 200 kilometriä.

”Testasimme noin 3500 kilometriä”

Hänninen ajoi viime vuonna yksityisrahoitteisesti Fordilla Monte Carlon, Ruotsin ja Suomen MM-rallit. Monte ja Suomi jäivät kesken, mutta Ruotsista Hänninen otti kuudennen sijan.

Suurin osa Hännisen vuodesta 2013 täyttivät nykyisen työnantajan testikuljettajan työt. Auto on siis hyvin tuttu Hänniselle.

Paljonko ylipäätään testasit?

Ajoimme noin 3500 kilometriä. Paperilla se kuulostaa paljolta, mutta se oli enemmänkin sellaista kehitystyötä. Tuli toki ajettua monissa maissa ja monenlaista testiä.

Voitko käsi sydämellä sanoa, että sinulla on ennen tätä kisaa 100-prosenttinen luotto autoosi?

Hyvä kysymys (pitkä hiljaisuus.) Olen ajanut tätä autoa lumella 3-4 eri tiellä ja kertaakaan auto ei ole tarjonnut mitään yllätyksiä. Saisi ajaa varmaan aika paljon, että se tekisi mitään yllättävää. Voin sanoa, että luottamustani autoa kohtaan ei saa paremmaksi.

”Kaksi autoa on tuotava maaliin”

Hyundain debyyttikisa Monte Carlossa ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Tallin ykköskuljettajaksi kovalla kohulla ja suurella rahalla hankittu Thierry Neuville keskeytti jo ensimmäisellä erikoiskokeella törmättyään puhelinpylvääseen. Toinen tallin kuljettajista, Dani Sordo, joutui keskeyttämään sähkövikaan.

Onko Monte Carlon jälkeen annettu selkeät ohjeet tuoda auto maaliin?

Emme oikeastaan ole nyt puhuneet siitä, mutta jo ennen kauden alkua tehtiin selväksi, että tavoitteenamme on saada kaksi autoa maaliin. Sitä tavoitetta lähdetään täyttämään niin, ettei ainakaan omasta virheestä jäisi homma kesken. Se on ykköstavoite.

Tiimille on sarjassa niin pirusti uutta. Puolen vuoden aikana on tiimiin tullut 100 henkeä, eikä kaikki voi toimia heti yhteen.

Mikä on tunnelma tiimissä huonosti menneen Monten jälkeen?

Ei siellä masennuttu. Danin ajat olivat kuitenkin hyviä. Ne näyttivät että autossa on paljon positiivista. Läheskään kaikki ei ole pettyneitä.

”Tavoitteena on olla Neuvillea nopeampi”

Ruotsin MM-rallin voittoa puolustaa hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier. Viime vuonna hän otti tiimille juuri länsinaapurissa sen ensimmäisen voiton. Hännisen viides sija kariutui pieneen lumihangessa käyntiin yleisöerikoiskokeella. Sen virheen turvin juuri Neuville ohitti hänet ja oli lopulta viides.

Millaisiksi ennakoit tiimien ja kuljettajien voimasuhteet tässä rallissa?

Ei ole yllätys kellekään, jos kärjessä on 2-3 Volkswagenia. Sen jälkeen voi tulla keitä vaan. (Mads) Östberg ja (Mikko) Hirvonen ovat kovia.

Volkswagenin voittaminen on kaikille vaikeaa. Heillä on hyvät resurssit kehittää autoa, ja muiden ei ole vauhti ollut yhtä hyvää. Ogier on tiimissä jo kolmatta vuotta, ja muilla kuljettajat ovat vaihtuneet paljon.

Mitkä ovat omat tavoitteesi Ruotsissa?

Ei ole muuta sen suurempaa tavoitetta, kuin että oltaisiin Neuvillea nopeampia, kun tullaan maaliin. Olkoon sija sitten mikä on.

Ajoitteko jo viime vuonna samantasoisilla Fordeilla Thierryn kanssa?

Kalusto oli uskoakseni samanlainen. Nyt ei sitä tarvitse miettiä. Thierryn vauhti ei ainakaan ole hidastunut. Häneen on omaakin vauhtiani helpointa verrata.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen