Suomalainen kuljettaja on voittanut rallin maailmanmestaruuden viimeksi vuonna 2002. Tuolloin titteliä juhli Peugeotilla ajanut Marcus Grönholm.

Mestaruudesta on ajettu vuodesta 1979, ja vuosina 1981-2002 Suomeen saatiin peräti 13 mestaruutta. Niistä neljä ajoivat Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen, Grönholm voitti kahdesti ja Ari Vatanen, Hannu Mikkola ja Timo Salonen kerran.

Kuutta mestaruutta edustavat Mäkinen ja Grönholm ennakoivat SuomiF1-sivuston haastattelussa huomenna torstaina alkavaa MM-kautta.

Millä ajatuksilla lähestyt alkavaa MM-kautta?

Grönholm:

En oikein tiedä. Hiljaista on ollut. Suomeen ei ole kuulunut oikein mitään, vaikka ensimmäinen ralli alkaa. Meininki on vähän pliisua. Et näytä itsekään olevan paikalla, hehheh. Keitä siellä oikein on Suomesta? No kuskit tietysti ovat. Toivotaan, että rallista kuuluisi tällä viikolla jotain hyvää.
Vanha henkinen valmentajani Christoph Treier lähti Jari-Matin (Latvala) matkaan. Toivottavasti hän saa Jari-Matin tekemiseen tolkkua. Mikkohan (Hirvonen) vaihtoi autoa. Se on ainakin makean näköinen.

Mäkinen:

Mukana on uusi automerkki. Se on positiivinen merkki tulevaisuutta ajatellen. Vielä muutama lisää niin ollaan samassa tilanteessa kuin 1990-luvun lopulla. Silloin tulee automaattisesti kuljettajia ja yritystä. Nyt paikat ovat hyvin rajattuja. Kun ei ole ollut autoja, samat miehet ovat olleet lähes aina podiumilla. Se on tehnyt lajista tylsän.

Jari-Matti Latvala ajaa nyt toisen kautensa sarjan parhaassa tiimissä Volkswagenilla. Voisiko tämä kausi olla hänelle viime vuotta helpompi kausi?

Grönholm:

En tiedä, tuleeko kaudesta helpompi. Ogier on edelleen tallikaverina. Se on kova jätkä, ja hän on peikkona Jari-Matille. Ensimmäinen kisa eli Monte on aina vaikea. Sen jälkeen pitäisi kyllä alkaa voittoja tulla.

Mäkinen:

Toivotaan näin. Pojat ovat olleet sarjassa jo monta vuotta. Onhan se selvää, että auto oli Jari-Matille vieras alkuvuodesta. Paikka ei ole kuitenkaan helppo, kun ajatellaan, miten selkeästi Ogier oli ykkönen joka paikassa. Ogierin henkinen ylivoima on niin kova, että tilanne on vaikea. Toivotaan, että kaverit pystyvät laittamaan kampoihin.

Sebastien Ogier voitti viime kaudella yhdeksän kisaa 13:sta. Jatkuuko Ogierin ylivoima tänä vuonna?

Mäkinen:

Ei välttämättä. Kovia kuskeja on mukana, ja kaikki riippuu nyt siitä, miten Hyundai tulee mukaan. Vielä kun saataisiin vaikka Toyota sarjaan. Saisimme lisää kuljettajia ja taistelua sitä kautta. Hyviä kuljettajia löytyy Suomestakin, kuten Esapekka Lappi, ja Nikaran Jarkonkin arvostan korkealle. Rahkeet vaan eivät oikein riitä, kun paikkoja ei ole. Oikeastaan edes rahalla ei saa sellaisia paikkoja, jotka olisivat samalla tasolla kärjen kanssa.

Onko Ogierin olemuksessa ja tekemisessä paljonkin samoja elementtejä kuin Sebastien Loebilla?

Grönholm:

On se aika itsevarma. Ihmisenä he tuntuvat olevan vähän erilaisia. Ogier on hieman arrogantti, vaikka en kovin hyvin häntä tunnekaan. Loeb oli rauhallinen ja jutteli kaikkien kanssa. Ajamisen suhteen he ovat hyvin samankaltaisia.

Hyundai palaa MM-sarjaan monen vuoden tauon jälkeen. Valmistaja on sitoutunut sarjaan neljäksi vuodeksi ja aikoo operoida aivan valtavalla budjetilla. Korealaiset suunnittelevat polttavansa rahaa rallitoimintoihinsa huimat 80 miljoonaa euroa vuodessa.

Tiimin ykköstähtenä tuikkii viime kaudella rallimaailman kärjen tuntumaan noussut belgialainen Thierry Neuville. Hän siirtyi Hyundaille Fordeja ajattavalta M-Sportilta.

Mitä odotat Hyundailta ja Thierry Neuvillelta?

Grönholm:

En vielä mitään. Heillä voi olla aika paljonkin ongelmia. Kaikki on kyhätty niin nopeasti kasaan. Auto ei ole huono, olen ajanut sitä itsekin. Se tuntui hyvältä, mutta heillä on paljon töitä edessä.

Mitä auton kanssa pitäisi tehdä?

Grönholm:

Aikaa tarvitaan, että he ehtivät valmistaa ja saada osia. Nyt juostaan jo kisasta toiseen, ja kisakauden aikana on hyvin vaikeaa tehdä paljon testejä.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen