SuomiF1-sivusto ennakoi Italian GP:tä.

Ennakkoasetelmat

Kohti neljättä maailmanmestaruuttaan ajava Sebastian Vettel on nostettava ennakkosuosikiksi. Vakuuttava dominanssi ja kovat suoranopeudet Spassa hälvensivät epäilyjä siitä, että Red Bull ei olisi niin kilpailukykyinen Monzassa. Kertoo paljon Red Bull Racingin ylivallasta, että Monza lienee loppukauden radoista epäsuotuisin itävaltalaistiimille, mutta Vettel on silti suosikki.

Mercedes, Lotus ja Ferrari haastavat Red Bullin Mersun johdolla. Lewis Hamilton on ottanut alkukauden jälkeen niskalenkin Nico Rosbergista. Hamilton on ajanut neljästi peräkkäin paalulle. Viides putkeen ei yllättäisi ketään, onhan Mercedes omimmillaan Monzan pitkillä suorilla. Sen takia kannattaa tarkkailla myös pahasti sukeltanutta McLaren-Mercedestä. Force India on ollut niin suurissa vaikeuksissa uusien renkaiden kanssa, että MM-sarjan yllättäjätiimi tuskin kykenee suurtekoihin.

Kimi Räikköselle – kuten myös aikoinaan Mika Häkkiselle – Italia on ollut epäonninen paikka. Räikköseltä muistetaan huikeat aika-ajokierrokset 2005 ja 2006, mutta kisamenestys on jäänyt kohtuullisen laihaksi – palkintopallipaikoista huolimatta. Häkkinen ajoi vuonna 1999 ulos kärkipaikalta niin Imolassa kuin Monzassakin. Räikkösen vetoakseli petti johtopaikalta Imolassa 2005, samana vuonna Monzassa vauhdin puolesta varmanpuoleinen voitto meni moottorinvaihtoon, joka tiputti lähtöruutua 10:lla. Tänä viikonloppuna podium olisi suomalaisässältä huippusuoritus. Ensimmäinen suomalaisvoitto on epätodennäköinen, uudistetusta autosta ja pidemmästä akselivälistä huolimatta.

Rata

5,3 kilometrin mittainen Monza on käsite F1:ssä. Kaksi viikkoa ajetun Span radan tapaan myös Monzan alla tallien lehdistötiedotteet ovat olleet hyvin samanlaisia. Niin kuljettajat kuin tallien johtajatkin ovat hehkuttaneet rataa, sen huippunopeuksia, tunnelmaa, Monzan historiaa ja ties mitä muuta.

Monza on yksi formula ykkösten suurista ja kauniista yhdessä Span, Monacon ja Silverstonen kanssa. Radan profiilia ei tarvitse selittää – kaikki tuntevat Monzana pitkät suorat. ”Vauhtia on kuin Monzassa”, kuuluu kulahtanut sanontakin.

Viisi edellistä voittajaa

2012 – Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes
2011 – Sebastian Vettel, Red Bull-Renault
2010 – Fernando Alonso, Ferrari
2009 – Rubens Barrichello, Brawn GP
2008 – Sebastian Vettel, Toro Rosso

 

 

Tommi Koivunen (Twitter: @tommik10)