Lotuksen ratatoimintojen johtaja Alan Permane analysoi Autosportissa erilaisten kuljettajien tarpeita erilaiselle radioliikenteelle. Lotuksen ykköstykki Kimi Räikkönen suosii tunnetusti mahdollisimman vähäistä radioliikennettä.

Permane korostaa kuljettajan ja kisainsinöörin suhdetta, jossa tärkeintä on molemminpuolinen kunnioitus.

– Insinöörin täytyy pystyä sanomaan, että tämä tai tuo asia ei ole kunnossa. Eikä se ole helppoa, kun sinulla on ratissa multimiljonääri, jota muu maailma palvoo!

Pitkään nykyisen Lotuksen leivissä työskennellyt Permane on ollut aiemmin muun muassa Giancarlo Fisichellan kisainsinööri. Hän työskenteli myös kolme kisaa 2004 Renault’lla ajaneen Jacques Villeneuven kisainsinöörinä.

– Heitä täytyy pystyä kritisoimaan ja se on jotain, mitä minä pystyin tekemään. Tulen ex-kuskieni kanssa hyvin toimeen ja olen yhä yhteyksissä ”Fisin” kanssa. Mutta oli aikoja, jolloin hän tarvitsi vähän herättelyä.

– Esimerkiksi Kimi ei pidä isosta määrästä tietoa, mutta Villeneuve halusi puhua joka kierros, vaikka se olisi ollut vain höpöttelyä. Hän halusi tietää muiden sijoitukset, mitä autossa tapahtui, kaiken. Suurin osa kuljettajista haluaa tulla päivitetyksi, mutta eivät häirityiksi, Permane kuvailee brittilehdessä.

Permane on työskennellyt Lotuksella vuodesta 1989 lähtien. Silloin talli tunnettiin vielä Benettonina, ja Permane on nähnyt tallissa niin Fernando Alonson, Michael Schumacherin kuin Räikkösenkin voitot.