Itävaltalainen Christian Klien oli lupaus, joka pääsi Red Bullin tukemana Jaguarille vuonna 2004. Hän ajoi 51 osakilpailua, mutta parhaaksi tulokseksi jäi viides sija Kiinassa 2005.

Formula ykkösiin pääsy on kova saavutus ja ylpeydenaihe itsessään. Mutta mitä tekee 27-vuotias moottoriurheilija, kun Formula 1, autourheilun kuninkuusluokka, on taaksejäänyttä elämää?

Kilvanajo F1:n ulkopuolella parempaa

Klien, nyt 30, on ajanut ykkösten jälkeen joitakin kisoja eri vakio- ja GT-autoilla.

Se [koppiautoilla ajaminen] on luonnollisesti hyvin erilaista. Mutta hyvä asia on se, että kilvanajo on parempaa: enemmän ohitustilanteita ja muita vastaan taistelua. Toista autoa voi seurata mutkien läpi paljon lähempänä – autot voivat koskea toisiaan ja peräänkin voi vähän osua, Klien selvittää.

Kuin vanhoina hyvinä aikoina kartingissa. Fiilis on hyvin erilainen, se on tosi hauskaa. Autot ovat hitaampia [kuin formula ykköset], mutta kaikki autot joita voi ajaa äärirajoilla ovat kivoja.

Le Mansin 24 tunnin kestävyysajo lienee Euroopan tunnetuin yksittäinen moottoriurheilutapahtuma. Klien on ajanut kisassa 2008, 2009 ja 2011 – joka kerta eri kanssakuljettajien kanssa. 2008, ollessaan vielä F1-testikuski, hän jakoi auton ex-F1-kuskien Ricardo Zontan ja Franck Montagnyn kanssa. He sijoittuivat kolmanneksi LMP1-luokassa, joka on kestävyysajon korkein.

Se on ehdottomasti yksi parhaista kisoista maailmassa, erityisesti LMP1:ssä. Oli aika mahtavaa taistella kisavoitosta heti ensiyrittämällä. Le Mans on vähän kuin F1, yhtä kisaa varten valmistaudutaan ja testataan niin paljon, kuljettaja on siinä isossa osassa. Autot ovat myös todella nopeita.

Se on yksi niistä kisoista, joista nauttii eniten.

Klienin päätähtäin eurosarjoissa

Viime vuonna Klien ajoi joitakin kisoja Australian V8 Supercars -sarjassa.

Se on erittäin hyvä sarja. Autot ovat tosi, tosi erilaisia verrattuna eurooppalaisiin. Niissä on paljon ytyä, noin 650 hevosvoimaa. Renkaat ovat pienet, eikä niissä ole paljoa pitoa. Niitä on aika vaikea ajaa, ja ajotyyliä pitää muuttaa paljon, joten se ottaa aika paljon aikaa tottua.

Eurooppalaisille on vaikeaa päästä sinne. Nautin viime vuonna ajamistani kisoista. Etenkin Bathurst 1000 -kisasta, se on iso kisa ja siellä on paljon katsojia. Se oli aika hauskaa.

Bathurstin legendaarinen kilpailu on järjestetty vuodesta 1960. Klien sijoittui viime vuoden 1000 kilometriä käsittävässä kisassa yhdeksänneksi. V8 Supercareissa ajaa tällä kaudella vain kaksi eurooppalaiskuskia, joista toinen on saksalainen Maro Engel. Hän vei paikan, jota myös Klien havitteli.

Olisin halunnut ajaa siellä täyden kauden tänä vuonna. Olin yhteyksissä kahden Mercedeksen tiimin kanssa, mutta he päätyivät valitsemaan Engelin.

Klien ei etsi aktiivisesti paikkaa sarjasta ensi kaudelle.

Jätän sen mahdollisuuden auki. Euroopassa ja Australiassa ei voi ainakaan ajaa samaan aikaan. Viime vuonna lensin sinne kuusi tai seitsemän kertaa, se oli ihan liikaa… Liikaa jetlagia, Klien naureskelee.

Keskityn tällä hetkellä enemmän Eurooppaan.

Lyhytaikainen paluu yksipaikkaisiin

Heinäkuussa Klien palasi yksipaikkaisen rattiin ajamalla Auto GP -luokan Mugellon osakilpailussa. Entisistä F1-kuskeista sarjassa ajaa myös Narain Karthikeyan. Lotuksen Romain Grosjean on sarjan mestari vuodelta 2010.

Se oli ensimmäinen kerta yksipaikkaisen ratissa kolmeen vuoteen. Oli vaikea viikonloppu ja haastavaa totutella autoon niin pikaisella hälytyksellä. Sain puhelinsoiton keskiviikkona ennen kisaviikonloppua. Viikonloppu oli hankala, mutta nautin ja se oli hauskaa pitkästä aikaa.

Klien saattaa ajaa myös loppukauden itävaltalaistalli Zele Racingin ratissa. Neuvottelut ovat kesken. Tulevaisuuttaan hän rakentaa kuitenkin vakio- ja GT-autojen varaan. Sitä lienee turha ihmetellä, sillä USA:a lukuunottamatta muissa formulaluokissa ajaa lähinnä F1-paikkaa tavoittelevia kuljettajia.

Tommi Koivunen
Twitter: @tommik10