Entinen GP-ajaja Sir Stirling Moss on nostattanut kohun Iso-Britanniassa sanomalla, että hän ei usko naisten kykenevän voittamaan formula ykkösissä. 83-vuotiasta pidetään jopa lajin parhaana kuljettajana niistä, joilta mestaruus puuttuu.

Moss sanoi, että naiskuljettajien joukossa löytyy yksilöitä, joille G-voimien aiheuttama fyysinen rasitus kisan aikana ei ole ylivoimainen, mutta psyykkiset vaatimukset ovat heillekin liian kovat.

– On olemassa hyvin vahvoja ja karskeja naisia, mutta kun henkesi on uhattuna, kilpailutilanteen rasitus näkyy, Moss sanoi BBC:lle.

– Kilpailun henkinen paine on aika vaikeaa naiselle käsitellä. Minä en oikein usko, että he soveltuvat F1-kisan voittajiksi.

”Taidamme olla eri sukupolvea”

Kysyttäessä legendan kommenteista, formula ykkösten superlisenssiin tähtäävä Williamsin naiskuljettaja Susie Wolff oli järkyttynyt.

– En tiedä, mistä aloittaa. Kunnioitan paljon Sir Stirlingiä ja hänen saavutuksiaan, mutta me taidamme olla eri sukupolvea.

– Mossille on uskomatonta, että nainen voisi ajaa F1-autoa, mikä on ihan ymmärrettävää. Hänen aikanaan kuljettajat olivat aina hengenvaarassa astuessaan autoon. Mutta F1 on nykyisin paljon teknisesti edistyneempää ja turvallisempaa.

The Telegraph -sanomalehden kolumnisti Louisa Peacock oli suorempi sanoissaan. Peacock pitää käsittämättömänä ajatusta, että naisten fysiikka ei ole rasite, mutta henkinen kantti sen sijaan on.

– Se, että naiset eivät henkisesti kestä kilpa-ajoa on puhdasta hölynpölyä. Idioottimaista. Typerää. Miten naurettavaa! Tämä on seksismiä seksismin vuoksi.