Korealaisvalmistaja Kian Genevessä esitelty uusi konseptiauto Provo on nostanut äläkän Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentissa tiistaina, kertoo uutistoimisto AP.

Paikalliset lainsäätäjät vetosivat yhtiöön automallin nimen muuttamiseksi, sillä saarivaltiossa ”Provo” on slangitermi, joka viittaa noin 1800 ihmisen hengenmenetyksistä vastuussa olevaan terroristiseen Provisional IRA -organisaatioon.

Kyseinen ryhmittymä oli yksi Pohjois-Irlannin irtautumiseen kuningaskunnasta pyrkineen väkivaltaisen Irlannin tasavaltalaisarmeijan merkittävistä osastoista. Ryhmittymä toimi vuosina 1970-1997.

Autovalmistaja vakuuttikin tuoreeltaan, että nimen oli tarkoitus olla ”provokatiivinen”, mutta ei kuitenkaan siinä määrin, että se viittaisi IRA:n pommituksiin ja ampumisiin. Yhtiö tiedotti, että Irlannin tasavallassa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei tultaisi myymään autoja tällaisilla nimillä.

Pohjois-Irlantilaista Democratic Unionist -puoluetta edustava Gregory Campbell oli hyvillään Kian kommenteista.

– Me käsitämme, että yhtiö on tehnyt virheen ja tiedän, että heidän päättäväiset toimensa otetaan ilolla vastaan niin Pohjois-Irlannissa kuin muuallakin, missä Provisional IRA:n murhanhimoiset teot ovat vaikuttaneet ihmiselämiin.