Kimi Räikkösen voiton uskomaton salaisuus paljastui – ”Se on totisesti jotakin!”

© Kuva: Getty Images

Lotuksen tekniikkapomo James Allison on paljastunut mitkä tekijät toivat Kimi Räikköselle voiton F1-kauden avauskisassa Australiassa. James Allen on F1 -sivuston tuoreessa podcast-haastattelussa puhunut insinööri kertoo auton nopeuden olevan kohdallaan, minkä lisäksi itse kuljettajan toiminnassa nousi esiin kaksi tekijää.

– [Olennaista oli] ennen kaikkea se kärsivällisyys, jota hän osoitti. Saimme hyvän lähdön ja ohitimme pari autoa alussa, eikä hän tuhlannut aikaa [Lewis] Hamiltonia ohittaessa, Allison kertoo.

– Mutta tässä vaiheessa johtavat vetivät jo kaulaa. Kiusaus olisi ollut lähteä heidän peräänsä melko nopeasti; auto oli hyvä ja hänellä oli hyvä tuntuma siinä. Mutta hän ei tehnyt sitä, vaan kuroi sen sijaan kierros kierrokselta eroa läpi koko kisan ajan. Tällainen kärsivällisyys mahdollisti hänelle sen, että hän pystyi säästämään renkaitaan.

– Kun nämä renkaat nimittäin alkavat kärsiä vaurioita, niiden kanssa joutuu noidankehään: menetät pitoa ja kärsit mutkissa enemmän sutimisesta, mikä johtaa taas siihen, että menetät hieman pitoa lisää. Se tapahtuu hyvin, hyvin nopeasti.

Räikköstä on pidetty yhdessä Jenson Buttonin kanssa yhtenä koko sarjan ajotyyliltään pehmeimmistä kuljettajista. Pirellin renkaat puolestaan eivät tunnetusti pidä sutimisesta.

– Toinen asia oli sitten aivan erinomainen kaasun ja jarrujen hallinta läpi koko kisan. Hän ei menettänyt mekaanista pitoa kuin käsittääkseni kaksi kertaa koko kilpailun aikana – ja se on totisesti jotakin!

– Muut tallit ja selostajat varmaankin olivat epäileväisiä, että voisiko hän saada [kahden pysähdyksen] strategian toimimaan, mutta me emme olleet erityisen huolissamme, koska me näimme, että hän vain ei sudittanut renkaitaan. Itse asiassa kisan lopussa viimeisen rengassatsin osalta näimme, että ne eivät olleet kuluneet edes puoliksi!