Force India-tallipäällikkö Vijay Mallyan johtama Kingfisher Airlines saattaa olla lopullisen luhistumisen partaalla.

Yhtiölle rahoitusta noin €1,1 miljardin edestä lainoina myöntäneet pankit vaativat nyt rahojaan takaisin, koska se ei ole kyennyt laatimaan uskottavaa ohjelmaa taloutensa elvyttämiseksi.

Tiistaina intialainen The Hindu -sanomalehti kertoi State Bank of Indian päällystöön kuuluvan Shyamal Acharyan kommentoineen asiaa seuraavasti:

– Me annoimme heille riittävästi aikaa. He (Kingfisherin johto) eivät ole sanoneet mitään uutta tai uskottavaa. Pankit eivät ole nähneet minkäänlaista edistystä lentoyhtiön vetäjiltä toiminnan aloittamiseksi uudestaan tai rahan saamiseksi.

– Me soimme heille yli kaksi kuukautta, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Pankkien kärsivällisyys on loppunut. [Pankki-] konsortion jäsenien näkemys on, että olemme tulleet umpikujaan.

– Olemme siis päättäneet harkita lainan takaisinmaksuvaatimusta. Jokainen pankki kääntyy nyt asiassa oman hallituksensa puoleen lopullisen päätöksen saamiseksi vaatimuksesta.

The Financial Times puolestaan kirjoitti asiasta keskiviikkona blogissaan sanoen, että Mallyalle yhtiön ongelmat saattavat muodostua myös henkilökohtaiseksi riskiksi. Hän nimittäin saattaa joutua muuttamaan rahaksi omistustaan muissa liikeyrityksissä maksaakseen velkojilleen.

Mallya on myös antanut ”henkilökohtaisen takauksen” lainoille, joskin nimeltä mainitsematon analyytikko sanoi blogille, että kyseinen takaus on lähinnä nimellinen, eikä sisällä konkreettisia velvoitteita.