Red Bull -kuljettaja Mark Webber on kritisoinut BBC-kolumnissaan kovasanaisesti ex-pyöräilijä Lance Armstrongia, jonka pitkäaikainen ja äärimmäisen ammattimainen dopingin käyttö tuli viime vuonna lopullisesti julki Yhdysvaltain dopingin vastaisen komitean raportissa.

Seitsemän Tour de France -voittoaan menettänyt teksasilainen oli Webberin ystävä ja aussi kertoo nähneensä laajalle levinneen syövän voittaneen Armstrongin henkilökohtaisena sankarinaan.

Webberin ollessa teini-ikäinen hänen oma isoisänsä kuoli sairauteen ja F1-tähti kertoo uskoneensa, että Armstrongin ensimmäisen Tour de France-voiton jälkeen kirjoittama kirja, joka käsittelee muun muassa hänen taisteluaan syöpää vastaan, olisi ollut inspiraation lähde isoisä-Webberille.

Pettymys Monacossa

– Meidän ystävyytemme näki loppunsa 2008, kun hän tuotti pettymyksen minulle ja partnerilleni Annille hankittuamme hänelle pääsyn Monacon kisaan. Red Bull oli tehnyt paljon täyttääkseen hänen vaatimuksensa, jotka eivät olleet mitättömiä, mutta hän ei koskaan ilmaantunut paikalle, eikä pyytänyt anteeksi sanallakaan, Webber kirjoittaa.

Samoihin aikoihin Webber alkoi kuulla jatkuvia vihjauksia pyöräilytähden epäpuhtaasta kilpailemisesta. Aikaa kului tosin vielä vuosia ennen kuin asialle saatiin vahvistus.

– Minusta uskomatonta kaikille on se, kuinka monta ihmistä hän oli valmis poistamaan tieltään matkallaan huipulle: ihmisiä, jotka olivat moraalisesti oikeassa. Hän ei ollut huolestunut seurauksista tai asemasta, joihin hän oli nämä ihmiset asettanut. Tärkeää oli vain Lance-planeetta.

”Karma voittaa aina”

Armstrong myönsi hiljattain talkshow-juontaja Oprah Winfreylle ansainneensa rangaistuksen, mutta lisäsi:

– En ole varma ansaitsinko kuolemantuomiota.

Tällä hän viittasi saamaansa kilpailukieltoon urheilusta ylipäätään. Webberin näkemys asiasta oli kuitenkin seuraavanlainen:

– Lance, käyttäen omia sanojasi, kyseinen ”kuolemantuomio” ei ollut liian kova. Muistuttelit menestyksestäsi monia ihmisiä pitkän aikaa ja kohtelit meitä muita idiootteina. Kun mietin Armstrongia nyt, mietin puhtaita pyöräilijöitä, jotka kilpailivat viikosta toiseen aineita itseensä pumpannutta Armstrongia vastaan.

– Elämä on täynnä valintoja. Tietenkään kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta lopulta karma voittaa aina.