SuomiF1 jatkaa päättyvän formulavuosikymmenen perkaamista uudella erikoisartikkelilla. Tällä kertaa nippuun pistetään kymmenen parasta kuljettajaa.

Kuten suuresta, jokaisen vuoden läpikotaisin analysoivasta jutustamme voi päätellä, ovat muutamat nimet olleet vahvoja vuodesta toiseen. Mutta mihin järjestykseen kuskit pistetään, entä ketkä kaikki sille mahtuvat? Kun otanta on kymmenen F1-pilottia, jää ulkopuolelle väkisinkin kovia luita.

[readmore from=”historia”]

Massiivinen lukupaketti: Tällainen oli F1-vuosikymmen 2010-2019 – analyysissä jokainen kausi

Tällä listalla analysoidaan vain ja pelkästään kuljettajien tämän vuosikymmenen suoritukset. Aiemmat saavutukset eivät paina listalla mitään, siitä syystä muutama alkuvuosina ajanut F1-legenda ei tähän mahdu. Ja kaikkien suomalaisten suosikki on listalla alempana kuin innokkaimmat haluaisivat.

Seuraa SuomiF1-sivustoa Instagramissa ja liity Moottoriurheilun Olohuoneeseen!

Tilastot ovat tämän vuosikymmenen saavutukset

#10 Sergio Perez

Sergio Perez. Kuva: Getty Images

Tallit: Sauber, McLaren, Force India, Racing Point
GP-startit: 176

Voitot: 0
Paalupaikat: 0
Podiumit: 8

Paras sijoitus MM-sarjassa: 7. (x2)

Perez liittyi F1-sarjaan vuonna 2011. Vuosien kuluessa mies on kuoriutunut keskikastin eliittikuljettajaksi, joka tuo tallilleen pisteitä, ollen aina valmis iskemään näytönpaikan tarjouduttua.

Meksikolainen on aina ollut nopea kuljettaja. Varsinkin kauden 2012 suoritukset olivat paikoin säkenöiviä. Siirto McLarenille 2013 sattui huonoon aikaan, ollen lähellä tuhota koko uran. Paluu Force Indialle on ollut menestys. Nykyformuloiden kahtiajakoisuuden seurauksena on harmi, ettei Perez pääse taistelemaan samanlaisista sijoituksista kuin uransa alkuvaiheessa, nyt kun hän on parempi kuljettaja.

#9 Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo. Kuva: Getty Images

Tallit: HRT, Toro Rosso, Red Bull, Renault
GP-startit: 171

Voitot: 7
Paalupaikat: 3
Podiumit: 29

Paras sijoitus MM-sarjassa: 3. (x2)

Red Bullin junioriakatemian läpikäynyt australialainen vaihtoi vuosikymmenen lopussa uusiin haasteisiin, kun edessä on yritys Renaultin F1-menestyksen uudelleensynnyttämisestä. Kausi 2019 ei kertonut todellista tarinaa Daniel Ricciardosta.

Ricciardo on parhaimmillaan valioluokan kuljettaja, joka taikoi Red Bullin kalustolla lukuisia upeita ajosuorituksia. Mercedeksen ylivoiman edessä hän oli 2014-2018 usein se kuljettaja, joka pystyi maksimoimaan Hopeanuolten epäonnen hetket. Varsinkin kausi 2016 oli mieheltä ensiluokkainen.

Ricciardo on erittäin nopea, älykäs ja rohkea kuljettaja. Renault ei häviä tulevallakaan vuosikymmenellä ainakaan ykköskuljettajassa muille talleille.

#8 Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen. Kuva: Getty Images

Tallit: Lotus, Ferrari, Alfa Romeo
GP-startit: 156

Voitot: 3
Paalupaikat: 2
Podiumit: 41

Paras sijoitus MM-sarjassa: 3. (x2)

Räikkönen teki onnistuneen paluun takaisin F1:iin kahden vuoden poissaolon jälkeen kaudeksi 2012. Suomalainen oli yksi ikimuistoisen kauden suurimmista sensaatioista MM-kolmossijallaan.

2014-2018 olisivat voineet tarjota paljon enemmän kuin kaksi paalupaikkaa ja yhden voiton.

Myös seuraava Lotus-kausi sujui vahvasti, mutta sen jälkeen Ferrarilla meno oli vuosia takkuista. Puolustajat vetoavat hamaan loppuun saakka tallin pilanneen useat Räikkösen mahdollisuudet, mutta karu totuus on myös se, ettei suomalainen enää ollut kokonaisvaltaisesti tarpeeksi nopea. 2014-2018 olisivat voineet tarjota paljon enemmän kuin kaksi paalupaikkaa ja yhden voiton.

Joka tapauksessa Räikkönen on ansainnut ehdottomasti paikkansa tällä listalla. Pelkästään viimeinen kausi Alfa Romeolla osoitti Räikkösen olevan jopa hieman hidastuneenakin silti nopeampi kuin osa nykyisistä F1-kuljettajista.

#7 Max Verstappen

Max Verstappen. Kuva: Getty Images

Tallit: Toro Rosso, Red Bull
GP-startit: 102

Voitot: 7
Paalupaikat: 2
Podiumit: 31

Paras sijoitus MM-sarjassa: 3.

Seuraavan vuosikymmenkatsauksen potentiaalinen ykkösnimi paransi vuosi vuodelta. 2019 oli mieheltä vahva näyte osaamisesta.

Jos lista tehtäisiin raa’an nopeuden perusteella, voisi Max Verstappen olla aivan hyvin tämän listan kärjessä. Mutta oppirahat on maksettava. Niin hyvä ja erinomainen kuin hollantilainen onkin parhaimmillaan, sattui ensimmäisille vuosille myös paljon tyhmiä ja turhia virheitä. Ne ovat kuitenkin karisseet pois kausi kaudelta, eikä kenellekään ole enää epäselvää, onko kyseessä yksi sarjan tämän hetken parhaimmista kuljettajista.

#6 Jenson Button

Jenson Button. Kuva: Getty Images

Tallit: McLaren
GP-startit: 137

Voitot: 8
Paalupaikat: 1
Podiumit: 25

Paras sijoitus MM-sarjassa: 2.

Jenson Button saapui tälle vuosikymmenelle tuoreena maailmanmestarina. Siitä huolimatta odotukset brittiä kohtaan olivat maltillisen vähätteleviä 2010, mutta niin vain hänestä kasvoi yksi McLarenin komean historian parhaista kuljettajista.

MM-hopeaan päättynyt kausi 2011 oli suorituksellisesti vieläkin parempi kuin maailmanmestaruusvuosi 2009. Button oli kypsä, nopea ja tarvittaessa säälimätön kilpailijoitaan kohtaan. Maailmanmestari oli tuolloin omissa sfääreissään, mutta Buttonin selkeä niskalenkki muusta porukasta kertoi paljon hänen osaamisestaan.

Buttonin suureksi kunniaksi on myös mainittava, että hän pystyi lyömään tallikaverinsa Lewis Hamiltonin reilulla pelillä.

#5 Mark Webber

Mark Webber. Kuva: Getty Images

Tallit: Red Bull
GP-startit: 77

Voitot: 7
Paalupaikat: 12
Podiumit: 32

Paras sijoitus MM-sarjassa: 3. (x3)

Mitä Mark Webber olisikaan voinut saavuttaa, jos toista Red Bullia ei olisi ajanut energiajuomayhtiön talismaani?

Jossittelu on turhaa, mutta jos Webberistä olisi tullut kauden 2010 maailmanmestari, voisi koko vuosikymmenen formulatarina olla tyystin erilainen.

Parhaimpina päivinään Webber oli sarjan nopein kuljettaja. Ailahtelevuus oli yksi miehen ongelmista, mutta huonoinakaan päivinä hän ei ollut koskaan vastaantulija.

Ongelma oli vaan se toinen auto. Sen kuljettajasta kasvoi Webberin tekemiseen liikaa vaikuttanut mörkö.

#4 Nico Rosberg

Nico Rosberg. Kuva: Getty Images

Tallit: Mercedes
GP-startit: 136

Voitot: 23
Paalupaikat: 30
Podiumit: 55

Paras sijoitus MM-sarjassa: 1.

Vuosikymmenen kolmas maailmanmestari, jolle on nostettava hattua rohkeasta päätöksestä lähteä sarjasta omin säännöin. Jotkut voivat haukkua Nico Rosbergia pelkuriksi, mutta tästä hänen ei tarvitse välittää. Hänen ei tarvitse todistaa kenellekään mitään.

Rosberg pääsi korjaamaan satoa Mercedeksen noustessa sarjan ylivoimaiseksi hallitsijaksi sääntömuutosten 2014 myötä, mutta jo ennen sitä toisen polven F1-kuljettaja oli esittänyt tukun loistavia otteita. Rosberg oli erinomainen jo 2010, eikä kausi 2012 paljoa kalpene hänen V6-aikakauden vuosiensa rinnalla.

#3 Fernando Alonso

Fernando Alonso. Kuva: Getty Images

Tallit: Ferrari, McLaren
GP-startit: 172

Voitot: 11
Paalupaikat: 4
Podiumit: 44

Paras sijoitus MM-sarjassa: 2. (x3)

Vuosikymmenen surullisen hahmon ritari. Menestystä tuli, mutta sillat paloivat takana, ja juuri luonne estikin Fernando Alonsolta hänen himoitsemansa kolmannen maailmanmestaruuden.

Titteli oli otettavissa 2010. Se oli myös tarjolla 2012. Näiden lisäksi myös 2013 espanjalaisen kohtalon oli tyytyminen MM-hopeaan. Ja tässä on syy, miksi Alonso on näin korkealla tässä listassa.

Muistatko? Ferrarin jättimunaus riisti Fernando Alonsolta maailmanmestaruuden – kannustusviestit tragikoomista kuunneltavaa jälkikäteen

Alonso ajoi sekä Ferrarilla että McLarenilla selvästi parempia tuloksia, kuin mihin auto oli kykenevä. Varsinkin kauden 2012 mestaruustaiston venyttäminen kalkkiviivoilla oli upea suoritus. Myös McLaren-vuosinaan hän kampesi kilpailukyvyttömän rotiskonsa usein hyville pistesijoille.

Alonso saattaa olla ihmisenä vaikea, mutta kuljettajana hän oli yksi vuosikymmenen parhaimmista.

#2 Sebastian Vettel

Sebastian Vettel. Kuva: Getty Images

Tallit: Red Bull, Ferrari
GP-startit: 197

Voitot: 48
Paalupaikat: 52
Podiumit: 111

Paras sijoitus MM-sarjassa: 1. (x4)

Kun Alonso, Webber ja kumppanit kompuroivat, Sebastian Vettel korjasi potin kaudella 2010. Sen jälkeen paineet olivat poissa, ja loppu on historiaa.

Neljä peräkkäistä maailmanmestaruutta eivät syntyneet sattumalta. Vetteliä on helppo vähätellä todeten titteleiden perustuneen täysin Red Bullin ylivoimaiseen autoon. Erinomainen se olikin, mutta Vettel osasi myös ottaa siitä kaiken hyödyn irti.

2011 ja 2013 olivat saksalaiselta sellaista näytöstä, ettei F1-sarjan mielenkiinnon nimissä vastaavaa toivoisi koskaan näkevän. Mutta jos asiaa tarkastelee analyyttisin silmin, ei miehen taidolle ajaa ja hyödyntää Adrian Neweyn luomuksia voi kuin nostaa hattua.

2019 tummensi rumasti Vettelin sädekehää. Kyseessä on kiistatta saksalaisen uran surkein kausi. On harmi, että se, samoin kuin loppukauden 2018 virheet, ovat pyyhkineet fanien mielistä tyystin pois upeat otteet 2015, 2017 ja alkuvuodesta 2018. Vettelillä oli mahdollisuus horjuttaa Hamiltonia, mutta hän ei aivan siinä onnistunut.

Joka tapauksessa Vettel on kiistatta tämän vuosikymmenen toiseksi paras kuljettaja.

#1 Lewis Hamilton

Lewis Hamilton. Kuva: Getty Images

Tallit: McLaren, Mercedes
GP-startit: 198

Voitot: 73
Paalupaikat: 71
Podiumit: 124

Paras sijoitus MM-sarjassa: 1. (5)

Hamilton ajoi voittoon jokaisella kaudella. Puolet niistä päättyivät hänen maailmanmestaruuteensa. Tällä hetkellä hän on sarjan eliittikuljettaja. Ja sitä kautta myös koko vuosikymmenen kunkku.

Miestä voi vähätellä aina kärkitallin autolla ajamisesta, mutta eivät kärkitallitkaan muuta kuin priimaa riveihinsä haluakaan.

Vaihdos McLarenilta Mercedekselle kauden 2012 päätteeksi tuomittiin monissa piireissä, mutta Hamiltonin riski kannatti. Miestä voi vähätellä aina kärkitallin autolla ajamisesta, mutta eivät kärkitallitkaan muuta kuin priimaa riveihinsä haluakaan.

Hamiltonin tapauksessa kunnioitettavaa on ollut myös hänen jatkuva kypsymisensä kuljettajana. Hän oli kauden 2019 päätteeksi huomattavasti parempi kuljettaja kuin 2010. Mikään ei kieli myöskään siitä, etteikö hän voisi kehittyä jatkossakin.

2010-luvulla maailmanmestaruuden nappasi kolme kuljettajaa, mutta uskaltaisin väittää, että vuosien päästä tämä vuosikymmen tullaan muistamaan ennen kaikkea Lewis Hamiltonista.

Kuva: Getty Images