Michael Schumacherin F1-ura jakaantuu kahtia. Saksalaislegendan suuruudenpäivät päättyivät yhteen miehen uran parhaimmista ajoesityksistä.

Schumacher oli ilmoittanut jo hyvissä ajoin kauden 2006 olevan hänen viimeisensä formula ykkösissä. Kimi Räikkönen tulisi korvaamaan hänet Ferrarilla, mutta ennen eläkepäiviä ratkaistavana oli vielä maailmanmestaruus.

Schumacher valmistautui kauden päättävään Brasilian osakilpailuun takaa-ajoasetelmista. Kiitos edellisessä GP:ssä Japanissa koetun moottoririkon (ensimmäinen tekninen kesketys Schumille viiteen vuoteen) tarkoitti sitä, että MM-johdon sijasta Schumacher olikin kymmenen pistettä Fernando Alonsoa perässä.

[readmore from=”historia”]

Vanhan pistelaskukaavan aikakaudella Schumacher tarvitsi suuren ihmeen, tarkemmin voiton ja Alonson keskeytyksen, mestaruuteen noustakseen. Luovuttaminen ei kuitenkaan käynyt punaisten joukkojen mielessä.

Onnetar tuntui kääntäneen kauden ratkaisuhetkillä selkänsä Schumacherille. Aika-ajoissa Ferrarit olivat olleet hurjassa iskussa, kunnes Schumacherin matkanteko päättyi alkuunsa Q3-session alkuhetkillä. Lähtöruuduksi muodostui sija kymmenen, tallikaveri Felipe Massan juhliessa kotiyleisön edessä paalupaikkaa.

LUE MYÖS: TOP5: Michael Schumacherin upeimmat voitot: ”Varmaankin itse Jumala asettui Schumin puolelle”

Kilpailussa Schumacher näytti voimansa vielä kerran formulakansalle.

Jo avauskierroksella Schumi poimi kolme sijaa, ja kahdeksannella kierroksella hän tavoitteli Renaultin Giancarlo Fisichellan vitospaikkaa.

Ohitusyritys päättyi kuitenkin katastrofiin. Renault sipaisi kevyesti Ferrarin takarengasta, jonka seurauksena Bridgestonen kumi menetti ilman sisältään. Schumacher joutui matelemaan koko kierroksen matkalla varikolle. Samalla hän tippui kilpailussa viimeiseksi, kauas muiden perään.

Tämä sytytti Schumacherin hurmokselliseen esitykseen.

Kilpailun läpikäynti näin vuosia myöhemmin tekstimuodossa ei anna oikeutta Schumacherin ajoesitykselle.

Viimeisellä sijalla Schumacher viihtyi kierrokselle 26 asti. Sen jälkeen hän aloitti ohituskimaran, joka nosti häntä tulosluettelossa ylöspäin kuin raketti.

Kilpailun läpikäynti näin vuosia myöhemmin tekstimuodossa ei anna oikeutta Schumacherin ajoesitykselle. Kaikki kilpailua tuolloin seuranneet näkivät Kerpenin rehtorin olevan radan ylivoimaisesti nopein kuljettaja.

Kilpailun loppuhetkillä nähtiin kaksi makeaa ohitusta. Toinen oli Schumin kuittaus Fisichellasta, italialaisen pasmojen seottua täydellisesti.

Toinen oli vanhan mestarin viimeinen voimannäyte manttelinperijälleen.

Schumacher ohitti Räikkösen kolme kierrosta ennen ruutulippua radan avausmutkassa tiukan, mutta reilun taiston päätteeksi. Samalla hän sinetöi komean nousunsa, päättäen F1-uransa (ensimmäisen kerran) neljänteen sijaan.

Kilpailun jälkeen juhlittavia kuljettajia riitti. Massan voitto kotiyleisön edessä nosti kansan hurmokseen, Alonson toinen maailmanmestaruus sai ansaitsemaansa suitsutusta, mutta suurimmat tunteensa F1-varikko koki lajilegendan viettäessä varikolla viimeisiä hetkiään sarjan parhaana kuljettajana.

Jos surullisenkuuluisaa Mercedes-paluuta ei olisi koskaan tapahtunut, käytäisiinkö kaikkien aikojen parhaasta kuljettajasta minkäänlaista keskustelua?

F1-sarja fiilisteli Schumacherin viimeisellä Ferrari-kisalla upean videon kera. Katso se alta tai tästä.