Suomalaiset rakastavat formula ykkösiä. Lajille uskollisia faneja löytyy maastamme runsain mitoin.

SuomiF1-sivusto kysyi Moottoriurheilun Olohuoneen jäseniltä, milloin F1 vei heidän sydämensä. Vastauksia tuli reilusti yli sata, ja jokainen viesti kertoo omaa sykähdyttävää tarinaansa siitä, miksi F1 on niin upea urheilulaji.

Osa vastaajista on seurannut lajia kunnioitettavan kauan, Keke Rosbergin ajoista lähtien. Jotkut jopa jo ennen sitä.

– Muistan kun 70 luvun puolessa välissä (75 – 76) katseltiin Monacon kisoja, niin ihailin mustia autoja jossa luki JPS. Silloin noin 10 vuotias kloppi jaksoi katsoa melkein puolet kilpailusta ja aina kun kuuli et jotain tapahtui niin innolla juoksin katsomaan. Oikea f1 puraisu tapahtui Keken myötä 81, ja 82 katottiin veljen kanssa yöllä kun Kekestä tuli maailmanmestari. Sen jälkeen olen pyrkinyt katsomaan kaikki kilpailut. Armeija ja duunikuviot vällillä sotkeneet katsomista, mut onneksi uusinnat pelastaa senkin.
Ok olen formulahullu mut niin on poikani myös😆

– 1970 luvulla seurasin silloin Ronnie Pettersonia Ruotsissa, sen ajan mediassa. 1990 vuodesta seurannut jokaista kisaa, 2000 Imolan ja 2008 unkarin kisat paikan päällä. Lomamatkoila yrittänyt löytää jonkun sportibaarin missä katsoa kisat tai yritänyt löytää joku nettistriimi, vaimo sanoo formula viikon loppuna että se kun kirkonmenot meikäläiselle :)

– Olen saanut F1-kärpäsen pureman vuonna 1968 Keimolan moottoriradalla. Opiskelukaverini veli on Keke Rosberg, joka kävi tapaamassa sisartaan 1960-70 vaihteessa opistollamme, ja se oli seuraava sysäys. Sitten Kimi Räikköstä olen fanittanuut 2000-luvun alusta, ja Valtteri Bottas on tullut myös mukaan kuvioihin. Mummon formula-kärpänen pörrää yhä.👍🌞

– 1982 Monzan kisa. Eka minkä näin telkkarista.

Vastauksista erottuu kaksi ”piikkiä”. Toinen sijoittuu 1990-luvulle, jolloin Mika Häkkinen, Mika Salo ja JJ Lehto edustivat Rosbergin jälkeistä sukupolvea maailman moottoriurheiluradoilla.

Moni suomalainen F1-fani rakastui lajiin Mika Häkkisen myötä. Kuva: Getty Images

Varsinkin Häkkisen taivalta kuoleman porteilta maailmanmestaruuteen moni muistelee edelleen lämmöllä.

– 90 luvun alussa, kun alkoi katsomaan F1:iä lapsena. Ayrton Senna oli eka jota tuli fanitettua ja sitten tuli Häkkinen pikkuhiljaa kuvioihin kun siirtyi Mclarenille

– Vuosi oli 1993 ja ikää se 10v. JJ Lehdon musta sauber poltti ikuisen jäljen muistiin.

– Eka muisto on Imola 1994 (Toim. huom. Sennan kuolema). Tuo piirtyi 8-vuotiaan verkkokalvoille ikuisesti. Siitä asti olen kisoja katsonut.

– Vähän ennen Häkkisen mestaruuksia on alettu seuraan tiiviisti ykkösiä….mutta kyllähän 2007 on se vuosi ollu formuloissa eikä parempaa ole enää tulossakaan💪🔥

Toinen vastauspiikki ajoittuukin 2000-luvulle, jolloin formuloissa nähtiin ”vahdinvaihto”. Häkkinen siirtyi syrjään, ojentaen suomalaisen F1-perimän Räikkösen ja kumppaneiden harteille.

Jäämies Kimi Räikkönen on rakas kaikille suomalaisille F1-faneille. Kuva: Getty Images

– 2001. Olin silloin kuuden vuoden ikäinen. Häkkisen viimeinen kausi ja vastaavasti Räikkösen ensimmäinen kausi. Tuli nähtyä yksittäisistä kilpailuista joitakin pätkiä ja siihen aikaan se oli jotenkin niin siistiä ja coolin näköistä touhua. Niin aitoa racingia, kilvanajoa että se vei mukaansa. Sitä innostui niin paljon, että kauden 2002 Australian GP:stä lähtien, joka oli luonnollisesti kauden ensimmäinen kilpailu, lajia on tullut seurattua siitä lähtien täysipäiväisesti.

– Se lopullinen sydämmen sulattaja oli kyllä se 2002 vuoden avaus ja aikainen aamu kun koko perheen voimin noustiin jännittämään nuoren suomalaisen Kimi Räikkösen otteita. Eikä ollut turhaan kun monien vaiheiden jälkeen tuloksena oli hänen ensimmäinen podium sijoitus. Toisaalta samassa kisassa Minardilla ajanut Mark Webber ajoi tallin parhaan kisan ollen viides

– Formulat aina vetänyt puoleensa. Jo vaipoissa istuttu telkkarin edessä formuloita katsomassa. Ensimmäinen asia mitä muistan elämäni varrelta on Kimin ensimmäinen voitto Malesiasta 2003

– 2007 Australian eka kisa. Tai oikeastaan rupesin seuraamaan jo testejä -06-07 vaihteessa, kun kuulin uutisen, että Räikkönen siirtyy Ferrarille. Ihan mielenkiinnosta halusin seurata ekan viikonlopun. Ei ollut alussa edes mielessä, että seuraamaan rupeaisin. Mutta koukkuun jäin… Sen jälkeen pyrkinyt joka viikonlopun seuraamaan. (Lukuunottamatta loppukautta 2011, kiitos muiden vaikeiden asioiden..)

Kertooko se lajin suuresta ongelmasta vai ryhmän ikäpolvijakaumasta, mutta vastikään lajiin rakastuneita ei kommenttiosiossa näkynyt. Tämä on asia, minkä toivoisi korjaantuvan, koko lajin ja suomalaisen F1-perimän kannalta. Tarvitsemme seuraavan sukupolven fanittamaan lajia.

Vuonna 2013 kaverit pelasi Änäriä ja olin tylsistynyt. Päätin hetken mielijohteesta laittaa pyörimään edellisenä viikonloppuna ajetun Singaporen GP:n tunnin mittaisen koostelähetyksen. Jäin kerrasta koukkuun.

Lisää muistoja voi käydä lukemassa Moottoriurheilun Olohuoneen Facebook-ryhmästä! Ryhmässä käydään Suomen laadukkainta ja kenties vilkkainta moottoriurheilukeskustelua.

Moottoriurheilun Olohuone on avoin kaikille suomalaisille formulafaneille, jotka haluavat jakaa suuren intohimonsa moottoriurheilua kohtaan kaikkien samanmielisten kanssa.

Liity ryhmään tästä!

LUE LISÄÄ 1000:NNEN F1-KISAN JUHLAJUTTUJAMME:

Kattava lukupaketti – laatujulkaisuja kootusti yhdessä paikassa

TOP10 merkittävimmät henkilöt F1-sarjan historiassa

TOP10 näin F1-sarja kasvoi suureksi – tärkeimmät tapahtumat