2010 eläkkeelle jäänyt entinen F1-insinööri Frank Derner on muistellut motorsport.comin haastattelussa tallien takavuosien testitoimintoja.

Muun muassa Williamsilla Keke Rosbergin kanssa 1980-luvulla työskennellyt Dernie muistelee tallia vaivanneesta mysteerisestä suorituskykyä vieneestä viasta.

– Kausi 1984 oli tallimme ensimmäinen kokonaan turbolla ajettu vuosi, ja sitä se oli myös molemmille kuljettajillemme. Se oli huono kausi meille ja kuljettajat valittivat koko vuoden ajan auton käyttäytyvän oudosti. Teimme kaikkemme muuttaaksemme autoa, mutta ongelma ei vain korjaantunut, Derner muistelee.

Kauden 1985 ensimmäisissä testeissä vika kuitenkin paikallistettiin erittäin yllättävästä suunnasta.

– Asensimme Hondan turbomoottorin uusimman kehitysversion edellisvuoden autoomme, ja huomasimme jo parin kierroksen jälkeen, että sen asennettuamme kaikki edellisenä vuonna koetut ongelmat olivat poissa kuin taikaiskusta. Ajettavuusongelmat oli aiheuttanut turboviive, Derner paljastaa.

Ongelman korjaannuttua Rosberg oli kaudella 1985 oivassa viressä. Suomalainen voitti kaksi osakilpailua sijoittuen loppupisteissä kolmanneksi.