McLarenin tallipäällikkö Andrea Stella toivoo korjauksia F1-sarjan kilvanajon sääntöihin.

Sunnuntaisen Itävallan GP:n suurin puheenaihe oli Lando Norrisin sekä Max Verstappenin välinen yhteentörmäys.

Kärkikaksikko kävi kilpailun loppupuolella kovaa taistelua kärkipaikasta ja tiimiradioon sateli molemmilta kuskeilta valituksia toistensa toiminnasta. McLaren-leiriä kismitti erityisesti Verstappenin puolustuskeinot ja monet kokivatkin hollantilaisen tehneen äkkinäisiä liikkeitä jarrutuksissa.

Tuomaristo katsoi Verstappenin syylliseksi kierroksella 64 tapahtuneeseen osumaan ja antoi hollantilaiselle kymmenen sekunnin aikasakon.

– Tämä kilpailu antoi hyvää informaatiota siitä, kuinka voisimme muokata joitakin asioita kilvanajossa, jotta voisimme nauttia siitä ruutulipulle saakka, kertoo Stella Autosportille.

– Se oli sääli, ettemme nähneet viimeisiä kierroksia siitä taistelusta, sillä se olisi ollut todella viihdyttävää. Näin tapahtui siitä syystä, ettei sääntöjä noudatettu. Maxille olisi riittänyt yksinkertaisesti varoitus (liikkumisesta jarrutusalueella).

– Sen jälkeen hän olisi ollut varovaisempi sulkiessaan ovea Landolta, tuumaa Stella.

Kärkikaksikon kova taistelu päättyi lopulta osumaan. Artikkeli jatkuu.
Kuva: All Over Press

Stellan mukaan tuomariston olisi heti pitänyt olla jämerämpi tilanteen tiimellyksessä. McLaren-pomoa jäi harmittamaan hänen mielestään nähty maalaisjärjen puute. Norris sai ratarajojen rikkomisesta viiden sekunnin aikasakon juuri ennen kuin he osuivat toisiinsa.

Brittikuljettajan neljäs ja rangaistava ylitys tuli tilanteessa, jossa Norris syöksähti Verstappenin sisäpuolelle kolmannessa mutkassa, mutta valui pitkäksi. McLaren-pomon mukaan kuskit eivät uskalla kohta enää kisata kovaa, mikäli jokainen pieni poistuminen on aikamenetyksen lisäksi rangaistavaa.

– Millaista kisaamista tulemme näkemään, jos ratarajasääntöä tulkitaan näin? Kuskit eivät uskalla enää edes yrittää ohitusta, koska se saattaa maksaa yhden ”kolmesta yrityksestä”, jos valut yli rajojen, purnaa Stella.

– Asia on helposti ratkaistavissa, emmekä ole millään lailla poissa tolalta tämän takia. Sitä olisi vain hyvä viilata tulevaisuutta silmällä pitäen, jotta saamme eroteltua nämä tilanteet ratarajarikkeiden osalta.

Stellaa jäi kaiken tämän lisäksi kismittämään myös Verstappenille jaettu rangaistus, sillä italialainen koki tämän olleen liian löyhä sanktio. Verstappen onnistui suhteellisen ripeästi nilkuttamaan vasen takarengas tyhjänä varikolle ja ehti vielä ruutulipulle viidentenä menettämättä tämän jälkeen enempää sijoituksia. Norris puolestaan joutui jättämään kilpailun kesken hänen takakuminsa riekaleiden rikottua koko auton oikean takakulman. McLaren-pomo ei kuitenkaan viitsinyt ottaa tähän enää tarkemmin kantaa.

– Joskus lopputulema on isompi ja joskus pienempi, kuten tässä tapauksessa toinen pääsi jatkamaan ja toinen ei. Mielestäni kymmenen sekunnin aikarangaistus oli mitätön, sanoi Stella.

LUE LISÄÄ