F1-sarjan omistajayhtiö esitteli uuden ehdotuksensa formuloiden kulukatosta – jättitalleilta yllätysreaktio!

© Kuva: Getty Images

F1-sarjaa hallinnoiva Liberty Media on esitellyt formuloiden strategiaryhmässä viimeisimmän esityksensä kaikkia talleja koskevasta budjettikatosta.

Amerikkalaisyhtiö on ajanut jo pitemmän aikaa haavettaan kulukatosta, joka tasoittaisi suurilla resursseilla porskuttavien jättitallien etumatkaa pienempiin yksityistalleihin.

Idea ei ole ollut Mercedeksen ja Ferrarin kaltaisten suurnimien mieleen. Ferrari on jopa uhannut erota F1-sarjasta, jos uudistus runnottaisi läpi.

Monet pienet tallit ovat kuitenkin kannattaneet hanketta ja puhuneet kovaan ääneen sen tarpeellisuudesta.

Vastustuksesta huolimatta Liberty on antanut talleille uuden ehdotuksensa kulukatosta.

La Gazzetta dello Sportin ja Auto Motor und Sportin tietojen mukaan Liberty havittelee 185 miljoonan dollarin eli reilun 162 938 miljoonan euron vuotuista budjettia kaudeksi 2021.

Mikään talleista ei saisi käyttää kauteensa enempää rahaa. Edellä mainittu budjetti kiristyisi kaiken lisäksi vain 160 miljoonaan ja lopulta vain 135 miljoonaan dollariin kauteen 2023 mennessä.

Summa verottaisi rajusti esimerkiksi Mercedeksen teknistä kehitystä. Saksalaiset käyttivät Racefansin tietojen perusteella jopa 400 miljoonaa dollaria F1-tallinsa toimintaan vuonna 2018.

Tuoreimpien tietojen mukaan kulukattoon ei kuitenkaan laskettaisi mukaan moottorin kehityskuluja, kuljettajien ja johtajiston palkkoja sekä tallien markkinointikuluja.

Aiemmasta ärhentelystään huolimatta Ferrarin, Mercedeksen ja Red Bullin kerrotaan hyväksyneen Libertyn tarjouksen ainakin alustavasti.

Huipputallien suostumuksen taustalla on todennäköisesti juurikin aiemmin mainittu moottorikehityksen ja henkilöstökulujen kompromissi.

Lähteet: La Gazzetta dello Sport, Auto Motor und Sport, Racefans

Tuukka Hyttinen

Twitter: @HyttinenT


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.