Näkökulma: Tästä syystä Kimi Räikkönen sai Sebastian Vetteliä kovemman rangaistuksen – Hamiltonin ja Verstappenin vetäminen soppaan käsittämätöntä

© Kuva: Getty Images

Ferrarin Kimi Räikkösen eilen saama aikarangaistus tunnutaan hyväksyttävän ihailtavan yksimielisesti. Parranpärinää syntyy vertailusta tallikaverin vastaavaan mokaan, vaikka lisärangaistussekunneille on hyvä selite.

Ja sitten soppaan on vielä sotkettu kaksi suomalaisten rakkaudella antipatiaa tuntemaa kuljettajaa, joihin kiukkua on täysin turha purkaa.

Sanktioiden eroavaisuuteen vaikuttaa kaksi asiaa.

Kysymys monien suusta kuuluu, miksi Räikkönen sai osumastaan Lewis Hamiltoniin kymmenenen sekuntia, mutta Sebastian Vettel selvisi identtisestä kolautuksesta Valtteri Bottakseen vain viiden sekunnin rangaistuksella.

Sanktioiden eroavaisuuteen vaikuttaa kaksi asiaa.

Vettelin tapauksessa hän tipahti Bottaksen tavoin joukon hännille, joten tuomaristo katsoi oikeaoppisesti myös saksalaisen kärsineen rangaistuksesta. Ranskan GP:n jälkeen moni (suomalais)fani manasi Vettelin päässeen liian helpolla.

FIA:kin taisi olla samaa mieltä. Kilpailutoimenjohtaja Charlie Whiting kertoi kattojärjestön miettivän tiukennuksia tuomarilinjaan. Rangaistuksissa olisi jatkossa tarkoitus ottaa aiempaa enemmän huomioon mahdolliset hyötynäkökulmat.

Ja sitten kaksi kilpailua myöhemmin sama tilanne toistuu. Ferrari osuu Mercedekseen, mutta tällä kertaa vain hopeanuoli tipahtaa joukon hännille. Räikkösen sijoitusputoama ei ole merkittävä.

Yksi asia FIA:n toimissa kyllä mättää.

Kymmenenen sekunnin rangaistuksesta ei voi kuin vetää johtopäätöksen, että FIA on tehnyt linjatiukennuksensa. Moni on kritisoinut, miksi kaksi samanlaista tilannetta aiheuttivat erilaisen rangaistuksen.

Siinäpä se vastaus piileekin.

Tilanteet eivät olleet samanlaiset.

Yksi asia FIA:n toimissa kyllä mättää. Räikkönen sai kaksi rangaistuspistettä, ja sitä ratkaisua ei voi kuin ihmeteelä. FIA:lla tuntuu olevan edelleen, vuosien jälkeenkin, pallo hukassa näitä jotakuinkin turhia rangaistuspisteitä jaellessaan.

****

Kommenttiosioissa toistui hämmentävästi kaksi syytöstä, jotka yhdistettiin hämmentävällä tavalla Silverstonen starttikolariin.

Jotkut vierittivät syyn Hamiltonin vastuulle, koska britti otti huonon lähdön. Lähtö oli huono, kyllä, mutta se ei vaikuttanut osumaan Räikkösen kanssa. Ei, en tarkoita että britti olisi ollut sentilleen samassa paikassa kolmosmutkassa myös hyvällä lähdöllä, mutta britti ei ollut nyt nähdyssä paikassa myöskään startin takia. Hän jätti tilaa sisäpuolelleen eikä sulkenut ovea, toisin sanoen hän ei tehnyt mitään väärää. Fanien turhautumista on turha purkaa häneen.

Toinen ”viaton” uhri tässä tapauksessa on Max Verstappen. Nyt moni ihmettelee, miksei hollantilaista rangaistu Itävallan GP:n alkukierroksen tapahtumasta, jossa hän osui kevyesti Räikköseen.

”Hän pilasi Kimin kisan”, innokkaimmat kommentoijat julistivat.

On totta, että pieni osuma avitti Verstappenia pääsemään Räikkösen edelle, mutta molemmat kuljettajat totesivat itsekin kisan jälkeen kyseessä olleen kilvanajotilanne. Näin asian näki myös tuomaristo, ja hyvä niin. Uusi linjaus mahdollistaa pienet kolistelut radalla takavuosien malliin, ilman pelkoa rangaistuskortin herkästä heilahduksesta.

Tätä kaipasivat kuskit, tätä kaipasivat myös fanit. Ja nyt kun ”uhri” oli Räikkönen, on sekin huono asia?

Juuso Taipale
Twitter: JuusoTaipale