Formula ykkösten nykytilanne puhuttaa F1-faneja kaikkialla maailmassa. Ratkaisukeinoja tylsiin kisoihin ja ohitusten puutteeseen osataan esittää, mutta päättäjät eivät ole niihin tarttuneet.

Myös suomalaisfaneilta löytyy erinomaisia ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi.

Moottoriurheilun ystävät yhteen keräävä Moottoriurheilun Olohuone -ryhmä Facebookissa toimi oivana keskustelufoorumina, kun F1:sten ystävät esittivät omia ratkaisujaan nykytilanteen korjaamiseksi.

Liity mukaan Moottoriurheilun Olohuoneeseen ja keskustele muiden lajin ystävien kanssa!

Välitankkausten palauttaminen, huonommin kestävät rengasseokset ja paluu vanhoihin moottoreihin nostettiin monien toimesta esiin. Lisäksi parannusehdotuksiksi lueteltiin liuta muita erinomaisia keinoja.

Jos maailma olisi täydellinen, saisivat nämä muutokset astua voimaan vaikka välittömästi.

Alla muutamia nostoja ryhmän jäsenten ajatuksista ja ehdotuksista.

Keskustelun aloittanut Lasse Härö listasi alkuun omat ehdotuksensa.

– Hybridi V6 on ok, mut siitäkin voitaisiin jättää polttoaineen käytön rajoittaminen.
Moottorit saisivat kiertää enemmän, saataisiin lisää vielä tehopiikkiä ja (ehkä) sitä F1-autoon kuuluvaa kovempaa äänimaailmaa.

– Sitten mielestäni tärkein: Aerodynamiikka on menny sellaiseksi, että enää ei voi ajaa toisessa kiinni ollenkaan. Se on johtanut siihen, ettei mitään taisteluita ja kilvanajoa enää ole radalla. Sijoitukset ratkaistaan lähes aina vaan sillä, miten varikkostoppi menee. Lisäksi kaipaisin vielä huomattavasti pehmeämmän rengasseoksen ns. ”aika-ajorenkaan”, jolla vois oikeesti vetää vaan yhden kierroksen täysillä.

– Itae olen myös miettiny tuota rengasseosten reilua pehmennystä. Se pehmein rengas ei tulisi kestää kuin maksimissaan 10 kierrosta. Välitankkaus olisi myös hieno homma jos tulisi takaiain, Matti Ahola komppaa.

– Minä olen kyllä kaikenlaisten muutosten kannalla, mutta vain, jos ne eivät ole mitään keinotekoisia yrityksiä luoda mukamas kilvanajoa, Kalle Kivistö toteaa jatkaen.

– Omasta mielestäni suurin ongelma on juurikin seuraaminen, mutta ei se mielestäni ratkea esim. radikaaleimmilla rengasseoksilla tai DRS:n kaltasilla systeemeillä. Ehkä yleisestä mielipiteestä poiketen katson mieluummin perässäajoa, kuin että tulee ohituksia johtuen ainoastaan siitä, että toinen on liikkeellä täysin eri taktiikalla, tai että ohittajalla on käytössään joku ohittamista helpottava järjestelmä. Usein ihmisille jää mieleen hyvinä kisoina ne, joissa on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista odottamatonta. Se on minun mielestäni vähän sääli, että tällaisia kisoja kuvaillaan hyvinä, kun taas jokaiselta kuskilta tasaista suorittamista muistellaan tylsänä kisana.

– Edellä esitetty aerodynamiikan muutos on hyvä. Sitten vielä monipuolisempia ratoja eli mukaan myös ovaaleja yms, Kristian Vepsäläinen ehdottaa.

Kulukatto keräsi myös ääniä. Tosin sen aiheuttamat ongelmat tiedostettiin.

– On se kummaa kun sääntöjä rukataan joka vuosi ja se vaan lisää pikkutallien ahdinkoa. Sinänsä olen ehdottomasti kulukaton kannalla. 300 miljoonaa olis vaikka sopiva. Tosin se aiheuttaa ongelman kulujen seuraamiseen ja isot tallit osaavat taatusti piilottaa kuluja, Juha Saarinen epäilee.

Pienilläkin muutoksilla voisi olla vaikutus, jo tällä kaudella. Simo Ovaskan ehdotus olisi ainakin helppo toteuttaa.

– Tälle kaudelle jo voisi DRS etäisyyden nostaa 1,5 sekunttiin kun kaikki tietävät kuinka vaikeaa on siihen sekunnin päähän päästä.

Mitä ehdotuksia sinulla tulee mieleen? Tule kertomaan ne Moottoriurheilun Olohuoneeseen!