F1 on kulkenut pitkän matkan nykyisenkaltaiseksi hienostuneeksi ja kliinisen tarkaksi kilpasarjaksi. Kilpatallien toiminta on hiottu huippuunsa pienintäkin yksityiskohtaa myöten, jotta tulokset radalla olisivat mahdollisimman hyviä.

Voitto on totta kai ollut kaikkien tavoitteena sarjan alkuvuosista lähtien, mutta takavuosina meno ei aina ole ollut niin viimeisen päälle. Pitkän uran sarjan parissa tehnyt insinööri Frank Dernie muistelee motorsport.comille 1970-luvun testisessiota.

Raha on ollut aika merkittävässä roolissa formuloissa, mutta budjetit olivat minimaalisia verrattuna tämän päivän törsäilyihin. Dernie muistelee esimerkiksi ensimmäisen työnantajansa Heskethin tulleen toimeen pelkästään 18 henkilön voimin.

– Muistan meidän matkustaneen tammikuun ensimmäisinä päivinä Argentiinaan testaamaan, jonka jälkeen ajoimme kyseisen maan osakilpailun. Siitä jatkoimme Brasiliaan toistaen saman rumban. Kotiin Britanniaan palasimme keskellä helmikuuta. Ajat ovat totisesti muuttuneet, Dernie muistelee.

Testaaminen oli intensiivistä, eikä tahkottuja työtunteja laskettu.

– Tuohon aikaan samat henkilöt hoitivat sekä testaamisen että kilpatoiminnan. Työtunteja ja -päiviä kertyi paljon nykyistä enemmän. Williamsilla työskennellessäni paiskimme usein töitä myöhään yöhön asti. Siitä porukka palasi hotellille, kävi ehkä yksillä hotellin ravintolassa ja nukahtaen välittömästi tuoleihin istuessaan. Heräämisen jälkeen edessä oli pikainen suihku ja puhtaiden tiimivaatteiden vaihto ennen paluuta takaisin rata-alueelle jatkamaan hommia.