Uusi F1-kausi kolkuttelee jo aivan nurkan takana, sillä tällä viikolla moottorit lyödään käyntiin Bahrainissa.

Moottoriurheilun kuninkuusluokassa painellaan sääntöviidakon osalta melko rauhallisten muutosten tuulissa. Listasimme merkittävimmät sääntömuutokset sekä viilaukset.

1. Sprinttiformaattia viilataan jälleen

F1-kausi 2024 pitää sisällään kuusi sprinttikilpailun sisältävää viikonloppua. Formaattia on jälleen viilattu hieman ja tällä kaudella sprinttiaika-ajot on siirretty lauantailta perjantaille. Sadan kilometrin sprinttikilpailu ajetaan lauantaisin ennen pääkilpailun aika-ajoja ja sunnuntain pääkilpailu pitää perinteistään kiinni omalla paikallaan.

2. Muutoksia mahdollisten valitusten aikaikkunoihin

Viime vuosina kuninkuusluokassa keskustelua ja ihmetystä on herättänyt tilanteet, joissa kilpailun lopputuloksiin on yritetty puuttua vielä pitkään kilpailun jälkeen. Tämän on sallinut puhtaasti sääntökirja, joten tänä vuonna tätä ”valitusaikaa” tuomioista on lyhennetty.

Aiemmin tiimit ovat pystyneet avaamaan tutkintoja uudestaan 14 päivän ajan, mikäli heillä on ollut uutta ja merkittävää materiaalia, jota ei ollut tapahtuman aikaan käytössä tai tiedossa. Tästä kaudesta lähtien aikaa on neljä päivää tai 96 tuntia.

Esimerkiksi viime kauden Itävallan GP aiheutti tuomaristolle harmaita hiuksia ratarajatutkinnoista. Lopputulokset saatiin vasta tuntitolkulla kisan jälkeen selville Aston Martinin valituksen johdosta. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

3. Sakot suurenevat

Kuljettajia ja tiimejä odottavat tänä vuonna suuremmat taloudelliset sanktiot mahdollisista rikkeistä. Aiemmin tuomariston antama maksimisakko on ollut 250 000 euroa, mutta jatkossa heillä on oikeus lätkäistä jopa nelinkertaisia (miljoona euroa) summia, vaikkakin tällaiset tilanteet lienevät harvinaisia. Joka tapauksessa tällä pyritään sirkuksen pelinappuloita pysyttelemään jatkossa entistäkin valppaampana.

4. Mainostestimäärät ja komponentit vanhoissa autoissa

Nykyisten testikieltojen vallitessa monet ihmettelivät uusien autojen julkistustilaisuuksien yhteydessä sitä, että niillä lähdettiin välittömästi radalle aiempaa ahkerammin. Aiemmin talleilla oli käytössä 100 kilometriä tai 20 kierrosta viiden kilometrin mittaisella radalla, mutta tälle vuodelle määrä on tuplattu.

Testikiellot ja rajoitukset pätevät myös vanhempiin autoihin, joilla esimerkiksi tiimien akatemiakuljettajat pääsevät mahdollisesti maistamaan F1-auton vauhtia. Tallit saavat ajattaa vähintään kaksi vuotta vanhoja autoja, mutta kaikki komponentit autossa täytyy olla jo vähintään kerran käytettyjä joko virallisissa testisessioissa tai kisaviikonlopuissa. Tämä estää niiden ”eksymisen” kilpakäyttöön.

5. DRS:n käyttö ja voimayksikön komponentit

Avattavan takasiiven käyttölupaa on aikaistettu kisastarttien tai uusintalähtöjen jälkeen. Jatkossa ohitusta helpottavaa DRS-järjestelmää saa käyttää jo toisesta kierroksesta lähtien.

Voimayksikön pääkomponenttien maksimimäärän oli tarkoitus kaventua kolmeen per kuljettaja koko kauden aikana. Lopulta F1-komissio päätyi kuitenkin helmikuun alun kokouksessaan pysyä viime kauden linjauksessaan etenkin ennätyspitkän kauden johdosta.

Kaikilla kuljettajilla on tälläkin kaudella käytössään neljä polttomoottoria, jarruenergiaa kierrättävää MGU-K:ta, turboahdinta sekä lämpöenegiaa keräävää MGU-H:ta. Kiintiön ylittämisestä seuraa tuttuun tyyliin lähtöruuturangaistuksia.

F1-kauden avaava Bahrainin kisaviikonloppu kaasutellaan poikkeuksellisesti torstaista lauantaihin. Moottorit lyödään tulille ensimmäisten harjoitusten alkaessa torstaina kello 13:30. Koko viikonlopun aikataulun näet tästä.

LUE LISÄÄ