F1-sarjan uusi aikakausi polkaistiin käyntiin perjantaina Bahrainissa. Täysin uudenlaiset kilpurit päästettiin radalle ensimmäistä kertaa kansan nähtäväksi kilpailullisessa ympäristössä.

Tallit ovat omistautuneet vuoden 2022 sääntömuutoksille jo vuosia ennen kauden alkua. Insinöörit ovat kuumeisesti yrittäneet kehitellä uusia innovaatioita, jotta etumatkaa kilpailijoihin syntyisi.

Nyt kuitenkin F1-varikolla kyseenalaistetaan, ovatko kaikki tallit tehneet kehityksiään itse. Ei ole mikään salaisuus, että tietyillä talleilla on paljon tiiviimpi suhde osien sekä kehitysavun kanssa. Esimerkiksi Haas sekä Ferrari auttoivat toisiaan paljon kauden 2022 kehityksessä. Haasin auto valmistettiin Italiassa.

Alpinen tallipäällikkö Otmar Szafnauer onkin kyseenalaistanut sitä, onko sarjassa käsillä taas yksi kopiointikohu. Armenialainen oli mukana tuoreimmassa selkkauksessa, kun Racing Point kopioi Mercedeksen kilpurin kokonaan omaan käyttöönsä. F1-sarja kielsi tämän kauden 2020 jälkeen jyrkästi.

– Olen nyt nähnyt muutaman auton, joissa on tehty täysin samoja ratkaisuja. Se saa sinut miettimään, että miten helvetissä kaksi autoa ovat päätyneet täysin samanlaiseen ratkaisuun, Szafnauer kommentoi The Race -julkaisulle.

56-vuotias ei suostunut kuitenkaan nimeämään talleja. Alpine-pomo uskoo kuitenkin mielipiteeseensä.

– Minä en tiedä miten tämä ratkaistaisiin. Mutta se, että jokaisella tallilla on samat mahdollisuudet, on tärkeää F1-sarjalle. Meidän täytyy työstää tätä FIA:n kanssa. Koska kuka tahansa näkee nuo samat ratkaisut.

– Se on erityisen outoa sääntöjen muuttuessa. Kellään ei ole ratkaisuja siinä vaiheessa. Joten miten he ovat päätyneet tekemään täysin samalla tavalla. Se on ymmärrettävää myöhemmin kaudella, mutta ei ensimmäisessä kilpailussa.