Suoraviivaisista puheistaan tunnettu Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko suitsuttaa runsain ylistyssanoin viime viikonloppuna debyyttikilpailunsa ajanutta Yuki Tsunodaa.

20-vuotias japanilainen ajoi uransa avauskilpailussa yhdeksänneksi, ollen ensimmäinen japanilainen, joka ajaa debyytissään pistesijalle. Markolla ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa AlphaTaurin uudesta kuljettajasta.

– Hän on 20-vuotias ja kuten olen aiemminkin sanonut, erittäin kypsä ikäisekseen, aloitti Marko.

Tsunoda teki 4 kuukautta sitten heti tallin palvelukseen astuessaan vaikutuksen koko tiimiin iloisella asenteellaan ja kohteliaalla käytöksellään.

– Hänestä tulee pian F1:n uusi tähti, kaikki pitävät hänestä, sanoi Marko.

Tsunoda on myös raamiensa puolesta ihanteellisissa mitoissa Formula 1 -kuljettajaksi, ollen vain 159 senttimetriä pitkä, painaen 61 kiloa. Marko heittääkin humoristiseen tyyliin kaikkien suunnittelijoiden rakastavan häntä.

Tsunodan pituus on kuitenkin tuonut myös pieniä ongelmia, sillä AlphaTauri on joutunut muokkaamaan autoaan ja simulaattoriaan, jotta esimerkiksi polkimet on saatu tuotua tarpeeksi lähelle kuljettajan jalkoja.

– Polkimet olivat isoin asia ja simulaattorin kanssa meillä on vieläkin ongelmia, sillä emme tunnu löytävän hänelle sopivaa penkkiä, jatkoi Marko.

Tsunodan aika-ajo ei mennyt lauantaina nappiin, sillä AlphaTauri ajatti tulokaskuljettajaansa rohkeasti aika-ajojen toisessa osiossa vain medium-renkaalla. Tuloksena oli karsiutuminen ja 13:s lähtöruutu.

– Mielestäni hänelle olisi pitänyt laittaa softit alle, sillä kyseessä oli hänen ensimmäinen aika-ajonsa. Se olisi ollut hänelle helpompaa, koska hänellä ei ole vielä rutiinia aika-ajoihin, sanoi Marko.

Tsunoda teki F1-debyyttinsä vain kaksi vuotta Eurooppaan saapumisensa jälkeen. Nousevan auringon maassa hän voitti Japanin F4-luokan mestaruuden vuonna 2018.

– Me toimme hänet Eurooppaan. Yksi kausi F3:ssa, yksi kausi F2:ssa ilman, että kukaan edes huomasi häntä ja nyt hän on jo F1-sarjassa, fiilisteli Marko.

Tsunoda sijoittui viime kaudella Formula 2 -sarjan loppupisteissä kolmanneksi, vain 15 pistettä sarjan voittaneelle Mick Schumacherille hävinneenä. Marko sanookin, että ilman Tsunodan viime kaudella koettuja teknisiä ongelmia, hän olisi voittanut sarjan helposti.

RaceFansin häneltä kysyessä, tuleeko Tsunodasta ensimmäinen japanilainen maailmanmestari, on Markolla välittömästi lyhyt ja ytimekäs vastaus valmiina.

– Ehdottomasti.