Formula 1 -kausi 2021 alkaa tänä viikonloppuna Bahrainin GP:llä. Autot singahtavat radalle ensimmäistä kertaa jo puoli kahdelta perjantaina ensimmäisten vapaiden harjoitusten muodossa.

Bahrainissa on ajettu F1-kilpailuja vuodesta 2004 lähtien (vuonna 2011 kilpailua ei ajettu), mutta suomalaisvoittajaa ei ole Sakhirin aavikolle rakennetulla radalla nähty. Ennakkosuosikki Mercedeksen Valtteri Bottaksella on oiva sauma korjata tuokin erhe ja voittaa jälleen kauden avauskilpailu.

Bottas on voittanut F1-kauden avauskilpailun jo kahtena vuotena peräkkäin. Suomalaisen pahin vastustaja voittokamppailussa on tallikaveri Lewis Hamilton, joka on edellisen kerran juhlinut voittoa kauden avauskilpailussa kaudella 2015.

Mitä tapahtui viime vuonna?

Viime kauden Bahrainin GP:tä synkisti Haas-kuski Romain Grosjeanin hurja onnettomuus. Kaikkien onneksi ranskalaiskuljettaja selvisi rajusta onnettomuudesta suhteellisen lievillä palovammoilla. Grosjean menetti kilpailun ensimmäisellä kierroksella autonsa hallinnan, ja auto singahti kaiteeseen leimahtaen liekkeihin. Ranskalaiskuljettaja nousi liekkimerestä kuin ihmeen kaupalla. Kilpailu jäi lopulta Grosjeanin uran viimeiseksi, sillä hän ei toipunut enää kauden viimeisiin kisoihin.

Kilpailua päästiin jatkamaan puolitoista tuntia myöhemmin, kun rata-aidat oli saatu korjattua Grosjeanin törmäyksen jäljiltä. Hamilton ajoi kilpailun voittoon ennen Red Bull -kaksikko Max Verstappenia ja Alex Albonia. Rengasrikon kärsinyt Valtteri Bottas jäi kilpailussa seitsemänneksi. Kimi Räikkönen sijoittui kilpailussa viidenneksitoista.

Suomalaiset Bahrainin GP:ssä

Bahrainissa ei ole vielä koskaan juhlittu suomalaisvoittoa, vaikka Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas ja Heikki Kovalainen ovat kaikki päässeet sitä yrittämään. Lähimpänä voittoa ovat olleet Bottas ja Räikkönen, jotka ovat olleet kilpailussa parhaimmillaan toisena (Bottas 2019, 2018 ja Räikkönen 2016, 2015, 2013, 2012, 2008).

Kaudella 2018 Räikkösen kilpailu sai dramaattisen käänteen, kun yksi hänen mekaanikoistaan jäi suomalaisen Ferrarin alle varikkopysähdyksellä. Mekaanikko loukkasi jalkaansa tilanteessa pahasti ja Räikkönen joutui keskeyttämään kilpailun.