Red Bullin sekä Alpha Taurin moottorivalmistaja Honda ilmoitti perjantaina aikeensa vetäytyä F1-sarjasta. Japanilaisvalmistaja haluaa siirtää kehityksensä ekologisempaan muotoon, mikä sotii formuloiden aatemaailmaa vastaan.

Tämä päätös jätti Red Bullin limboon. Tekniset sääntömuutokset lähestyvät äkkiä vuonna 2022 ja nyt energiajuomajätillä ei ole edes voimanlähdettä, minkä ympärille rakentaa.

Sarjan urheilullisten sääntöjen mukaan se moottorivalmistaja, jolla on vähiten asiakkaita on velvollinen tuottamaan moottorin tallille, kellä ei ole muita vaihtoehtoja. Mercedeksen moottoreita käyttää kaudella 2022 neljä tallia, Ferrarin voimanlähdettä kolme. Tämä jättää vaihtoehdoksi Renault’n, jonka moottori nähdään toistaiseksi vain Alpine-tallissa.

Renault tuotti moottoreita Red Bullille kausina 2007-2018. Vuosikymmeneen sisältyi neljä mestaruutta, mutta myös paljon hammasten kiristelyä. Ranskalaistallin päällikkö Cyril Abiteboul sekä Red Bullin Christian Horner olivat napit vastakkain julkisesti useaan otteeseen, mikä johti kahden osapuolen eroon kauden 2018 päätyttyä.

Abiteboulin mukaan Red Bull ei ole ollut yhteydessä ranskalaisvalmistajaan. Hänen mukaansa yhteistyö ei kuitenkaan olisi ongelma kaksikon historiasta huolimatta.

– Mitään yhteydenottoa ei ole toistaiseksi ollut, ranskalainen kommentoi Motorsport.comille.

– Tilanne on tietysti monimutkainen, meitä pitää pyytää täyttämään sääntöpykälät moottorin suhteen ja sekin vaatii tietyn aikataulun. Ja toistaiseksi kyseinen aikataulu on kaukana tulevaisuudessa. Toki formuloissa voi tapahtua paljon lyhyen ajan sisään, mutta kevät 2021 on todella kaukana.

– Niinkuin sanoin, kunnioitamme velvollisuuttamme jos tarve sen vaatii. Tilanne olisi kiusallinen, mutta asiaa pitää tarkastella urheilulliselta kantilta. Emme ylitä sitä siltaa vielä pitkään aikaan, olen varma, että heillä oli suunnitelma tämän varalle. En usko että olemme heidän ensimmäinen vaihtoehto.