F1-tallien sisällä pelätään mahdollista ”burnouttia” työntekijöilleen tiukan kisa-aikataulun johdosta. Osa henkilökunnasta on ollut myös pettynyt siihen, miten FIA on sallinut eri säännnöt joillekkin tahoille koronavirus-protokollaan liittyen.

Kausi starttasi kaksi viikkoa sitten Itävallassa. Tallit olivat valmiita saamaan autonsa radalle ensimmäistä kertaa sitten Barcelonan testien helmikuussa. Kauden oli määrä alkaa maaliskuun puolivälissä, mutta koronavirus-pandemia pysäytti maailman suurimman moottorisirkuksen paikoilleen.

Jo kolmantena kilpailuviikonloppuna on kuitenkin huomattu ongelmia. Unkarin GP on kolmas peräkkäinen kilpailu ilman taukoja. Kaksi ensimmäistä ajettiin samalla radalla, mutta täksi viikonlopuksi tallit joutuivat matkaamaan Itävallasta Unkariin tuoden mukanaan kaikki kalusteet.

Nimettömät lähteet tallien sisältä ovat ottaneet yhteyttä SunSportin toimitukseen toivossa ilmaista turhautumistaan tämän hetkiseen tilanteeseen. Tämän hetkinen kisakalenteri kertoo karua kuvaa: 13 viikon aikana ajetaan 10 kilpailua.

Aikataulu on musertava mekaanikoille, jotka joutuvat työskentelemään 16-tuntisia päiviä. Tähän tuntimäärään ei ole laskettu mukaan edes tallien matkustusta.

Osa mekaanikoista on jopa uhannut lopettaa työskentelyn kokonaan suurien työtuntien sekä tallien sisäisen kaksinaismoralismin takia. Kyseinen lähde on päättänyt pysyä nimettömänä, mutta haluaa silti tuoda julki tunteensa tilannetta kohtaan.

– En ole ollut näin lähellä lopettamista koskaan, minusta tuntuu kuin olisin osa jotain koetta, lähde kertoo SunSportsille.

– Olen lähes kypsä tähän toimintaan, ikävöin perhettäni, mutta pelaan silti sääntöjen puitteissa samalla, kun kuljettajat sekä johtoryhmät reissaavat kotiinsa mielin määrin.

– Silti minun pitää pysytellä täällä, raha tekee sinusta selvästikkin immuunin.

Kuva: Getty Images

Kauden aloitus on sujunut turvallisuuden kannalta lähes moitteetta. Ensimmäiset kaksi koronavirus-tartuntaa todettiin vasta Unkarissa tuhansien negatiivisten testitulosten jälkeen.

Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt putkeen. Valtteri Bottaksen sekä Charles Leclercin visiitit kotonaan Monacossa aiheutti paljon puhetta varikolla. Suomalainen ei teknisesti rikkonut mitään sääntöä, mutta hänen toimintaansa leimattiin itsekkääksi ottaen huomioon muiden työntekijöiden rajoitteet nähdä perhettään.

Tilanne on Unkarissa vielä tiukempi. Työntekijötä uhkaa mahdollinen vankeustuomio, jos kukaan poistuu hotellista tai radalta ilman pätevää syytä. Tallien on pakko lähteä radalta viimeistään kello 01:00, joten työntekijöille jää vain noin kuusi tuntia lepoa ennen radan avaamista yhdeksältä seuraavana aamuna.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun sarjassa ajetaan kolme viikonloppua putkeen sitten kauden 2018. Nykyinen Racing Pointin tallipäällikkö Otmar Szafnauer sanoi silloin aikataulun vaikuttaneen talliinsa.

– Väsymyksen näkee mekaanikoista, sekä muista työntekijöistä. En olettanut tilanteen äityvän näin pahaksi, Szafnauer kommentoi vuonna 2018.

– Minua varoiteltiin, että näin voisi tapahtua, mutta aliarvioin sen merkitystä. Tilanne on todella paha.

– Toivottavasti ensi kaudella emme joudu ajamaan näin tiheästi.

Vuonna 2019 kolmelta peräkkäiseltä kilpailulta vältyttiin, mutta tämän kauden alkuun niitä on varattu jo kaksi. Kaiken lisäksi tallit saavat työskennellä auton parissa puolitoista tuntia pidempään. Tämä vähentää mekaanikkojen unen määrää entisestään.

– He (FIA) eivät tee asialle mitään ennen kuin joku ajaa väsyneenä, kolaroi ja kuolee, kommentoi anonyymi mekaanikko SunSportille.

McLarenin brittikuljettaja Lando Norris pitää mekaanikkoja sekä kisainsinöörejä ”todellisiksi sankareiksi” heidän työmääränsä takia.

Kuva: Getty Images

– Minulla ei ole hätää, tunnen oloni virkeäksi ja niin valmiiksi, kun minun pitää olla. Mutta pieni tauko ei olisi pahitteeksi, Norris kommentoi SunSportille.

– Mutta tämä aikataulu on paljon pahempi mekaanikoille ja insinööreille kuin kuljettajille, sillä he viettävät paljon enemmän aikaa radalla.

– He ovat auton kimpussa aikaisin aamulla ja jättävät sen rauhaan myöhää illalla, jotta me pääsemme ajamaan. Sunnuntaina he jäävät pakkaamaan tavaroita lähtöä varten. He ansaitsevat eniten arvostusta heidän työpanoksensa takia.