Ferrari ja Sebastian Vettel ilmoittivat tänään, että saksalaisen sopimusta ei jatketa tämän kauden jälkeen. Suurena yllätyksenä tuo tieto tuskin tuli kenellekään lajia tarkemmin seuraavalle, mutta se saattaa silti merkitä loppua yhdelle lajin suurimmista kuskeista koskaan.

Vettelin konkreettisin mahdollisuus pysyä Formula 1 -sarjassa olisi ollut jatkaa Ferrarilla. Viime kausi kuitenkin osoitti sen, että Maranellossa on uusi sheriffi, ja Vettel tulisi jäämään jatkaessaan vain Charles Leclercin jalkoihin.

Mutta mihin muualle Vettel voisi mennä? Saksalainen kun haluaa takuulla itselleen kaluston, jolla voisi taistella maailmanmestaruudesta.

Luonnollisesti tuolloin kaksi parasta vaihtoehtoa olisivat Red Bull ja Mercedes. Mercedekselle on kuitenkin tunkua tällä hetkellä paljon. On vaikea kuvitella, että saksalaistalli vaihtaisi molemmat kuljettajansa kerralla. Näin ollen Valtteri Bottas tai Lewis Hamilton jatkaisi tallissa varmasti. Jos toinen lähtee, on toisen paikka varattu George Russellille.

Paluu Red Bullillekaan ei vaikuta todennäköiseltä, vaikka talli voisikin kaivata kirittäjää Max Verstappenille. Niin Alex Albonin kuin Pierre Gaslynkin kanssa hollantilainen on päässyt liian helpolla. Jos tämä kausi päästään ajamaan, ja Albon onnistuu hyvin, sulkeutuvat ovet myös paluulta energiajuomatalliin.

Vettelin huhuttiin maanantaina saaneen sopimustarjouksia Renaultilta ja McLarenilta. Molemmat tallit ovat varteenotettavia vaihtoehtoja saksalaisen tulevana tallina, mutta siirto alemman kaliiperin talliin tuskin on nelinkertaiselle maailmanmestarille mielekäs vaihtoehto. Jos jompikumpi talleista pystyy kuitenkin todistamaan Vettelille, että he pystyvät nousemaan kärkikahinoihin nopeastikin, niin Vettel voisikin lämmetä ajatukselle. Nousu kärkikahinoihin nopeasti on kuitenkin vaikeaa, sillä sääntöuudistuksia lykättiin vuoteen 2022 koronakriisin takia.

Viimeinen ja ehkäpä hieman yllättävä kohde Vettelille voisi olla Aston Martin. Lawrence Stroll on pumpannut talliin rahaa ja meno näyttäisi vain yltyvän. Strollin panostus ja Aston Martinin brändi voisivat hyvinkin houkutella Vettelin talliin. Vettelin siirtyminen Aston Martinille tarkoittaisi kuitenkin omistajan pojan, Lance Strollin, lähtöä, sillä Sergio Perezillä on pitkä sopimus tallin kanssa. Lance Strollin lähtö taas ei vaikuta kovin todennäköiseltä.

Oma veikkaukseni on, että Vettel saattaa sanoa hyvinkin hyvästit F1-sarjalle tämän vuoden jälkeen. Vettelin lopettaminen on roikkunut ilmoilla jo pitkään, ja isojen sääntöuudistusten lykkääminen oli ehkäpä se viimeinen naula arkkuun tuon päätöksen osalta.

Juuso Koivumäki

LUE MYÖS: Lähde: Tämä mies korvaa Sebastian Vettelin Ferrarilla – vahvistus tulossa 48 tunnin sisällä

LUE MYÖS: Valtteri Bottas Ferrarille? Tallin sisäpiirilähde nosti kuuman suomalaishuhun