Alfa Romeon tallipäällikkö Frederic Vasseur paljastaa mietteensä reilun vuoden takaa, kun Kimi Räikkösestä leivottiin tallin uutta kuljettajaa.

Kauden 2007 maailmanmestari ja kaiken lajin parissa voittanut suomalainen etsi itselleen uusia haasteita sen jälkeen, kun tieto Ferrari-paikan menettämisestä Charles Leclercille oli selvää. Sarjan ikänestorin viitasta huolimatta Räikkönen ei ollut halukas lopettamaan rakastamaansa kilvanajoa, vaan hän käynnisti välittömästi neuvottelut paluusta talliin, jonka riveissä kaikki alkoi kaudella 2001.

Sauber on muuttunut Alfa Romeoksi, mutta tallin tehdastilat sijaitsevat edelleen Sveitsin Hinwillissä. Se sopii myös Räikköselle, joka voi vierailla tehtaalla helposti kotoaan Baarista käsin

Räikkösen Alfa Romeo -siirtoa käsitellään Autosportin erikoisartikkelissa. Vasseur muistelee sopimusneuvotteluhetkiä, myöntäen tuolloin 39-vuotiaan suomalaisen palkkaamisen herättäneen myös tervettä huolta.

– Se oli riski, sekä tallille että kuljettajalle. Tallille siksi, koska emme voineet tietää oliko Kimi yliarvoinut motivaationsa. On fakta, että jos on tottunut taistelemaan podiumeista, ei tulosluettelon jälkimmäinen puoli välttämättä kiinnosta.

Vasseur karisti epäilyksen tunteet kuitenkin nopeasti mielestään nähtyään Räikkösen innokkuuden.

– Minulla oli hyvä tunne alusta asti. Sanoimme selkeästi jo ensimmäisessä tapaamisessa, ettei hän tule saamaan samanlaista tulosta aikaiseksi kuin aiemmin. Sen suhteen meidän täytyi olla erittäin selkeitä. Mutta halusimme kehittyä, kasvaa ja parantaa, ja tarvitsimme sitä varten kuljettajan jonka varaan rakentaa. Se oli selvää kaikille heti. Emme koskaan kusettaneet Kimiä ja luvanneet hänelle maailmanmestaruutta.

Vasseur ei ole katunut Räikkösen liittymistä talliin. Suomalainen on tuonut tallille sen 57 MM-pisteestä peräti 43, minkä lisäksi hän on ollut sataprosenttisesti motivoitunut tekemään kaikkensa tallin eteen.

– En voi verrata siihen mitä hän teki Ferrarilla, mutta minulle hänen nykyinen sitoutumisensa on enemmän kuin riittävää.