Tällä päivämäärällä 28 vuotta sitten kirjoitettiin merkittävä luku suomalaiseen F1-hjstoriaan. Ensiaskeleensa moottoriurheilun kuninkuusluokassa otti muuan Mika Häkkinen.

Suomalaiskuljettaja liittyi F1-karkeloihin maineikkaan Lotus-tallin riveissä. Vain muutamia vuosia sitten Ayrton Sennan kanssa voittoihin yltänyt takavuosien mahtitalli oli kuitenkin kaukana takavuosiensa loistosta. Talous oli jo kuralla, ja autot olivat tipahtaneet joukon perälle.

[readmore from=”häkkinen mika”]

Vaikeista lähtökohdista huolimatta Häkkinen osoitti kuitenkin heti F1-maailmalle taitonsa. Aika-ajoissa suomalaiskuski esitti melkoisen uroteon täräyttämällä Lotuksensa peräti lähtöruutuun 13.

Saavutus oli upea, ottihan F1-viikonloppuun osaa peräti 35 autokuntaa, joista vain 26 selvitti tiensä itse kilpailuun. Tallikaveri Julian Bailey oli yksi karsiutujista, jäätyään aika-ajojen viimeiseksi.

Kilpailussa Häkkinen koki kauhunhetkiä, kun miehen auton ratti irtosi kesken ajon. Lotus liukui radan vartta hurjan näköisesti, mutta seinäkosketukselta vältyttiin.

Ja mitä teki juuri elämänsä säikähdyksen kokenut Häkkinen? Napsautti ratin takaisin kiinni, jatkaen matkaa!

Leikkiä jatkui vielä tovi, mutta sitten Lotuksen Judd-moottori sanoi sopimuksensa irti. Häkkisen F1-debyytti oli päättynyt, mutta mies oli totisesti tehnyt itsensä näkyväksi.

Kilpailun voittoon ajoi Ayrton Senna McLarenillaan. Brasilialainen pääsi helpolla, sillä hän johti kilpailua lähdöstä maaliin.