Tunnelma Kimi Räikkösen Ferrari-läksiäisissä oli lähes täysin päinvastainen kuin suomalaisen aiemman visiitin päätöshetkillä. Se kertoo paljon, kuinka tärkeäksi ja kiinteäksi osaksi Räikkönen on tallia kasvanut.

Ensimmäinen ajanjakso tallin palveluksessa 2007-2009 oli tilastollisesti menestyksekkäämpi, napsihan Räikkönen tukun voittoja ja ensimmäisen kautensa päätteeksi upean maailmanmestaruuden.

Sen jälkeen tuloskäyrä kääntyi kuitenkin laskuun, ja suomalainen joutui erityisesti italialaismedian hampaisiin. Samalla tallin johdossa ruvettiin puuhaamaan Fernando Alonson liittymistä talliin.

[readmore from=”räikkönen kimi”]

Lopulta espanjalaiskuljettajan pitkään vatvottu Ferrari-siirto julkaistiin loppukaudesta 2009. Räikkönen sai väistyä, vaikka hänellä oli vuosi jäljellä sopimustaan. Lisäksi suomalainen oli pitänyt tallia loppuvuodesta pinnalla ajamalla lukuisia upeita ajosuorituksia, samalla kun Felipe Massa oli sivussa vakavan loukkaantumisen myötä.

Ensimmäinen Ferrari-pesti päättyi siis katkerissa tunnelmissa sekä tallin että kuljettajan puolelta, mutta liittyessään kaudeksi 2014 takaisin Maranellon joukkoihin oli Räikkönen kuin uusi mies.

Vaikka viisi kautta italialaistallissa poikivatkin Räikköselle vain yhden voiton ja kaksi paalupaikkaa, osoitti suomalainen edelleen olevansa huippuluokan kuljettaja. Tiimipelurin roolin omaksunut Jäämies oli tärkeä ja rakastettu osa Ferrari-perhettä tallin taistellessa useana vuonna Mercedestä vastaan MM-titteleistä.

Nuoren ja lahjakkaan Charles Leclercin liittyminen talliin Räikkösen työn jatkajaksi on osoitus sukupolvenvaihdoksesta. Ferrarin täytyi tehdä vaikea valinta, mutta lopulta nuoruus ja lunastamaton potentiaali voittivat hyväksi havaitun sotaratsun palvelukset.

Kun Räikkönen poseerasi Abu Dhabissa Ferrarin henkilöstön kanssa medialle viimeisen kerran, oli ilmassa haikeutta. Suomalainen Jäämies sulatti sydämiä myös tunteella elävässä italialaistallissa.

Räikkösen pysyminen muuttumattomana, mutta tallin kasvu ymmärtämään ja tukemaan häntä, oli suomalaisen Ferrari-ajanjakson suurin saavutus.