Näkökulma: Kimi Räikkösen voitto sen osoitti – F1-sarjan tulisi tehdä radikaali muutos kisaviikonloppuihin

© Kuva: Getty Images

Kimi Räikkösen voitto lämmitti mieliä ympäri maailman. Yksi tärkeimmistä syistä suomalaisen riemastuttavalle paluulle voittajaksi oli yhden ajopäivän puute. Näin pitäisi olla jatkossakin.

Räikkösen voitto perustui kuljettajan ja tallin täydelliseen onnistumiseen. Kuten aiemmin kirjoitin, Ferrari pelasi tällä kertaa täysin oikein varikkotaktiikkansa. Rasti seinään.

Näkökulma: Kimi Räikkösen voitto perustui täysin fanien tyrmäämään ratkaisuun

Mutta mikä ajoi Lewis Hamiltonin rengasongelmiin ja kahteen stoppiin? Varmasti Mercedeksen paluulla vanhoihin vanteisiin oli merkityksensä, mutta todennäköisesti suurin selitys oli sillä, ettei talli osannut kuvitella radan olevan näin rasittava renkaille.

On hyvin mahdollista, että Mercedes ja Hamilton olisivat voineet välttyä rakkuloille menneistä renkaista, jos perjantaina kasaan olisi saatu tarpeeksi arvokasta dataa.

Syy tälle oli perjantain ajopäivän vesittyminen, kirjaimellisesti. Kaksi puolentoista tunnin harjoitussessiota olivat täysin turhia talleille, sillä märällä kelille ajetuista kierroksista ei ollut juuri mitään hyötyä aika-ajoja ja kilpailua ajatellen.

On hyvin mahdollista, että Mercedes ja Hamilton olisivat voineet välttyä rakkuloille menneistä renkaista, jos perjantaina kasaan olisi saatu tarpeeksi arvokasta dataa. F1-tallit uhraaavat kymmeniä, kärkitallit todennäköisesti jopa satoja, henkilöitä pelkästään analysoimaan ajettuja kierroksia.

Lauantaina ajettu tunnin harjoitussessio ei ollut riittävä Mercedekselle, ja niin sille jäi kisaa ajatellen yksi heikkous. Sen Ferrari ja Räikkönen pystyivät käyttämään hyväkseen.

Olen jo aiemminkin kirjoittanut perjantaiharjoitusten turhuudesta. Austinin tapahtumat korostivat vaatimuksiani.

Kommentti: Vanha järjestelmä heitettävä roskakoriin – muutos kisaviikonloppuun parantaisi lajin kiinnostavuutta

Kolme tuntia harjoitusaikaa on aivan liikaa. Tallit ehtivät hioa suorituskykynsä niin täydellisiksi, ettei kisaa ajatellen jää juuri mitään yllätysmomentteja. Se taas ei miellytä meitä faneja, jotka haluavat nähdä Austinin kaltaisia yllättäviä ratapahtumia.

Kolme tuntia harjoitusaikaa on aivan liikaa. Tallit ehtivät hioa suorituskykynsä niin täydellisiksi, ettei kisaa ajatellen jää juuri mitään yllätysmomentteja.

Perjantain voisi aivan hyvin uhrata vaikka nuorten kuljettajien testipäiväksi, sarjan keskittyessä enemmän palvelemaan kisapaikalla saapuneita faneja. Tapahtumia, kuljettajatapaamisia ja kaikkea muuta ohkeiskrääsää perjantaisin, F1-gladiaattoreiden kilvanajoa lauantaisin ja sunnuntaisin.

Ei kuulostaisi lainkaan hassummalta.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale