F1-legenda Alain Prost uskoo autourheilun kuninkuusluokkaa uhkaavan entistä pahempi tallien välisten tasoerojen kasvaminen.

Ilmiöön voisi ranskalaiskonkarin mukaan johtaa jättivalmistajien ”kakkostallien” yleistyminen. Viime vuosina Red Bullin sisartalli Toro Rosso on ollut laatuaan, mutta myös muut valmistajat ovat väläytelleet toisen tallin mahdollisuutta.

Tallipomot ovat korostaneet kakkostallien tärkeimmän edun olevan kuskipestien tarjoaminen nuorille tulevaisuuden kuskilupauksille.

Prost näkee asiassa kuitenkin merkittävän kääntöpuolen – sarjan tasoerot voisivat revetä entisestään pienten yksityistallien räpiköidessä taistelussa kärkivalmistajia ja heidän resursseistaan nauttivia ”kakkostalleja” vastaan.

– ”B-tallit” ovat todellinen vaara. Kun ostin Ligierin ja rakensin oman tallini, minun täytyi rakentaa tehtaani nopeasti, jotta minua voitiin pitää valmistajana. Tänään kakkostallien kanssa voisit tyytyä vain 80 ihmisen työpajaan. Se riittäisi, Prost vertaili eroja entisaikoihin ja nykypäivään L’Equipen haastattelussa.

– On sen sijaan tärkeää luoda tallien välille tasapainoa taas uudestaan. Haasin tulon jälkeen olemme nähneet tämän virran. Jos jatkamme tähän suuntaan, jotkut tulevat ryntäämään vielä syvemmälle venyttämään sääntöjä, ranskalainen ruoski.

Prost jakoi kehuja Williamsin kaltaisille yksityistalleille, jotka hoitavat edelleen toimintansa täysin omin voimin. Miehen mukaan kakkostallien arvo on sarjalle paljon yksityistalleja vähäisempi.

– Williamsin kaltaisilla talleilla on oikeaa henkeä. He ovat oikeita rakentajia. He saavat moottorit, vaihdelaatikot ja jousitukset, mutta he rakentavat itse autonsa. Jos olet vain satelliittitalli, olet täysin riippuvainen emotallistasi. Et rakenna autoasi, mutta saat silti taloudelliset edut. Se on perverssi vaikutus, Prost taivasteli.

Lähde: L’Equipe