Puolalainen formulakonkari Robert Kubica paljasti Motorsportille ajavansa F1-autoa ”70-prosenttisesti” vain vasemman kätensä varassa.

Kubican ura kilpa-autoilijana oli päättyä kokonaan, kun mies loukkasi rajusti oikean kätensä rallionnettomuudessa vuonna 2011. Vamma oli niin paha, että paluu F1-kuljettajaksi näytti lähes mahdottomalta.

Vaikka käsivamma jätti pysyviä rajoitteita Kubican käden toimintakykyyn, teki takavuosien F1-veteraani teki vuonna paluun kunikuusluokkaan Williamsin tallin reservi- ja kehityskuljettajana.

Mies on ajanut tällä kaudella viidesti testeissä ja kahdesti vapaissa harjoituksissa. Kubica paljasti perjantaina Motorsportille kehittäneensä uuden ajotyylin, jolla hän voi kiertää vammautuneen kätensä rajoitteet F1-kilpurin ratissa.

– Kun ajan, ajan noin 70-prosenttisesti vasemmalla kädelläni ja 30-prosentti oikealla kädelläni. Jos yrittäisin ajaa 50-50-tavalla kuten vanhoina aikoina, ei se onnistuisi, puolalainen myönsi.

Kubica kertoi käyneensä useissa tutkimuksissa, jossa mitattiin hänen käsiensä toimintakykyä. Vuosien kuntoutus oli johtanut yllättäviin tuloksiin.

– Tulokseni vasemman käteni tarkkuuden, nopeuden ja voiman osalta olivat oikestaan 35 prosenttia parempia kuin parhaat tulokset, joita he olivat nähneet. Jotenkin vartalosi vain sopeutuu todellisuuteen. Jos olet kaksikätinen ja terve, sinun ei tarvitse olla niin tarkka vain yhdellä kädellä, Kubica pohdiskeli.

Lähde: Motorsport