Olihan se odotettavissa. Toimittajamme julkaisema artikkeli Kimi Räikkösestä ja Ferrarista herätti tunteita. Yli läikähti kuitenkin paikoin pahasti.

Näkökulma: Ferrarin pakko löytää tasokas tallikaveri Sebastian Vettelille: ”Aika päästää Kimi Räikkönen menemään”

Miten voi olla vielä herran vuonna 2018 mahdollista, että jotkut pystyvät vetäisemään hernemaissipaprikat syvälle sieraimeen vain siitä syystä, että joku on heidän kanssaan eri mieltä? Miksi toisenlaista näkökantaa ei pystytä ilmaisemaan hyväksyttävin viestintäkeinoin, vaan se täytyy oksentaa ulos solvauksin, uhkauksin ja vähättelevin sanankääntein?

Tässä vain kommenttilaarin ”parhaimmat”:

”Tän toimittajan pitäisi kommentoida vaikka mikroautoilua jos sitäkään.”

”Turpaa kinni.”

”Ei rauhoituta ennen ku juuson tapaset idiootti apinat,suljetaan eläintarhaan”

”Juuso Koivumäki voi painua sinne missä ei aurinko paista….”

”Hahahahah hauska kirjoitus, en ois uskonu et kukaan pystyy heittämään noin paskaa provoa.”

Joko jutun sisältö lensi yli niin että vihelsi, tai sitten joillakin on kehittynyt Räikköseen sairas riippuvuussuhde. Jäämiehestä on tullut Pyhä lehmä, josta ei saa lausua yhtäkään pahaa sanaa.

Katsotaanpas mitä Juuso kirjoitti.

Sebastian Vettelin suvereeni voitto Kanadan GP:ssä osoittaa jälleen sen faktan, että Ferrari on tällä kaudella selkeä ennakkosuosikki. Se johtaisi valmistajien MM-sarjaa, jos sen toinenkin kuljettaja pystyisi ajamaan vaaditulla tasolla.”

Täytyy olla melkoinen salaliittoteoreetikko, jos Kanadan GP:stä aikoo löytää jotain, mikä kielisi Ferrarin sorsivan Räikköstä. Tai Monacossa, jossa kisasuorituksen määräsivät aika-ajot. Tai Espanjassa. Bakussa Kimi olisi ollut paalulla, mutta oma virhe tuhosi sen lähtöruudun.

Niin valitettavan vaikeaa kuin se joillekin onkaan myöntää, ei Räikkönen ole ollut kauden edetessä Vettelin tasolla. Ja sitä Juuso kirjoituksellaan alleviivasi.

”Juu pitäisi varmaan mersun ajatella myös kun ei levis pysty kun ajaa 1 paikalla tähti kierroksia kun ei ohi mennyt ricardosta vai vetooko juusoli siihen et hamiltonilla oli ongelma ei kimillä mitään ongelmaa niinkö”

Moni haluaisi ymmärtää jutun tarkoituksella väärin siten, että kritiikki Räikköstä kohtaan olisi vain Montrealin suorituksesta. Eihän se niin ollut, vaan sapiskaa tuli pidemmältä ajanjaksolta. Fanien ei kannata pyytää vertailua Hamiltoniin, siinä taistossa Räikkönen saa pahasti käkättimeensä.

”Kymmenen kertaa parempi Juuso ajaa ferraria”

Varmasti, sata ellei tuhatkin kertaa parempi. Jos tällä viestillä siis tarkoitettiin sitä, että Räikkönen on toimittajaa etevämpi ratinkääntäjä. Mutta ”yritä itse ja kritisoi vasta sitten” on kulunut argumentti, joka ei toimi missään tilanteessa. Aika harva meistä saisi siinä tapauksessa kommentoida kenenkään tekemistä, harva lukijakaan toimittajia. Ja nähtiinpä sekin, ettei Räikkösen radalla lyönytkään ole turvassa. Nico Rosbergin kommentoidessa Räikköstä samasta asiasta kommenttipalstalla huudeltiin vähemmän yllättävästi ”pitäis tuokin päänsä kiinni.”

”Juuso??? 😂 luulee tietävänsä enemmän kuin Ferrari ja Räikkönen😂😂 noku neuvoo Ferraria!! Näitä pellejä riittää!! Ei tosiaankaan voi ku nauraa!😂😂😂”

Tähän kommenttiin tiivistyy kaikki. Mielipide on mielipide, ei mikään absoluuttinen totuus. Toimittajalla on oikeus olla haluamaansa mieltä ja tuoda se julki, vaikka se ei kaikkia miellyttäisikään. Eri mieltä saa ja tietyissä tapauksissa pitääkin olla, mutta tapa jolla sen ilmaisee on syytä opetella tuomaan paremmin ilmi. Uhkailu, haukkuminen ja vähättely ovat hiekkalaatikkotason juttuja, parempaan pitäisi pystyä.

—–

Somessa kuohuu ja roiskuu, ja olisi typerää haaveilua kuvitella kaikkien osaavan käyttäytyä siellä aina kunnolla. Onneksi ylilyöntien lisäksi juttu keräsi myös teräviä, oivaltavia ja asiallisia vastauksia, vaikka kirjoittajan kanssa ei samaa mieltä oltaisikaan oltu. Tällainen hedelmällinen keskustelu palvelee kaikkia osapuolia. Oli myös ilo huomata, että rajatumpi ja lajin ystävät yhteen kerännyt Moottoriurheilun Olohuone -ryhmä osasi käydä hyvää ja analyyttistä debattia aiheesta.

Vanha somesääntö: ”laske kymmeneen ennen kuin painat enteriä” olisi syytä muistaa yhä tänäkin päivänä. Päivä pysyy yhdelle jos toisellekin aurinkoisempana, kun ihan kaikesta ei suututa.