Tällä päivämäärällä suomalaiset F1-fanit kokivat jotain niin katkeraa, että sen muisteleminen sattuu yhä tänäkin päivänä.

Kausi 2005 muistetaan kahden tuolloin vielä nuoren lahjakkuuden, Kimi Räikkösen ja Fernando Alonson, välisenä jännittävänä kaksintaistona. Käsikirjoituksessa Alonsolle oli valittu kärjistetysti (ainakin sinivalkolasein) Hannu Hanhen, Räikköselle Aku Ankan rooli.

Räikkönen ja hänen työkalukseen valikoitunut McLaren-Mercedes MP4/20 olivat kiistatta kauden nopeimmat, mutta myös epäonnisimmat. Auton luotettavuus ei aina pysynyt leikissä mukana, ja jo alkukaudesta tukevalle piste-etumatkalle päässyt Alonso pääsi korjaamaan turhan usein sadon, jota Räikkönen oli valmis niittämään. Yksi sellainen tapaus nähtiin 29. toukokuuta Nürburgringillä, jossa ajettiin Euroopan GP.

F1-sarja kokeili tuolla kaudella sääntöä, joka määräsi kisat ajettavaksi läpi samalla rengassarjalla. Uudet kumit sai hakea alle vain siinä tapauksessa, mikäli ne olisivat vaurioituneet tai kuluneet vaarallisiksi.

Kisan kärjessä paahtanut Räikkönen näytti olevan matkalla kauden kolmanteen perättäiseen voittoonsa, mutta sitten pieni lipsahdus ja lukkojarrutus säikäyttivät. Aikahävikki oli pieni, mutta tuhon siemen oli kylvetty.

Hallitsemattomassa jarrutustilanteessa renkaaseen syntyi ”tasainen kohta”, joka alkoi tärisyttämään autoa kierros kierrokselta yhä pahemmin ja pahemmin. Räikkösen etumatka takaa-ajajiin, Alonsoon etunenässä, kutistui huolestuttavalla tavalla.

Varikkomuurilla tilanne oli myös vaikea. Pitäisikö Räikkönen ottaa varikolle renkaanvaihtoon? Se tarkoittaisi voiton varmaa lahjoittamista Alonsolle. Pysymällä radalla voitto olisi mahdollinen, mutta kisa voisi myös jäädä kesken. Talli päätti pelata upporikasta ja rutiköyhää ja pitää suomalaisen radalla.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä tärinä teki tehtävänsä. Etujousitus ei enää kestänyt rasitusta, vaan hajosi pääsuoran päässä riistäen McLarenin suomalaisen hallinnasta. Muutamassa sekunnissa voitto ja kymmenen MM-pistettä vaihtuivat katkeraan keskeytykseen ja nollatulokseen.

Räikkönen oli kunnossa, mutta äärimmäisen pettynyt. Suomalaiskotie tunnelmaa ei varmaankaan tarvitse yrittää pukea sanoiksi. Tuskaa lisäsi myös Alonson nouseminen voittoon. Kuin Hannu Hanhi.

Katso katkera video alta tai tästä.

https://www.facebook.com/Formula1/videos/1050118415145140/