Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Jean Todt kiistää väitteet, joiden mukaan kattojärjestö pyrkisi tekemään MM-ralleista aiempaa lyhyempiä ja sprinttimäisempiä.

Rallin perusluonne on ollut läpi sen historian kestävyydessä, jossa kuljettajien ja kaluston kestävyyttä mitataan paikoin pitkilläkin erikoiskokeilla. Viime vuosina suuntaus on ollut kuitenkin toinen. Erikoiskokeista on tullut lyhyitä pyrähdyksiä, minkä lisäksi myös huoltoa on tarjolla aiempaa enemmän.

Esimerkiksi viime viikonloppuna Korsikalla ajettiin 56 kilometrin mittainen EK, joka on outolintu tämän vuoden MM-sarjassa. Vielä pari vuotta sitten vastaavan mittaisia pätkiä nähtiin useammassakin rallissa.

Lisäpontta väitteille on kuultu Autosportin mukaan myös kisajärjestäjien suusta. Ralliorganisoijat ovat raportoineet saaneensa osakseen talleilta painetta järjestää kilpailureitistä vähemmän kestävyyspainotteisia, ja tämä olisi epäsuora linjaus myös FIA:n osalta.

Todt kiistää lehdelle kuitenkin nämä väitteet.

– FIA vaatisi tällaista? Ei ainakaan minun osaltani. Jos minulta kysytään, haluaisin enemmän yöerikoiskokeita, haluaisin ihmisten menevän katsomaan rallia reitin varteen pimeällä, ja haluaisin enemmän huoltoalueita. Mutta ymmärrän, että tämä on vanhaa aikaa, joka ei enää palaa, Todt toteaa.

Todt itse näkisi enemmänkin pitkiä pätkiä, sillä se muuttaa rallin luonnetta kertaheitolla.

– Kuljettajat eivät saa tietoa toisten kuljettajien ajoista pätkän aikana, joten se luo yllätyksiä. Suurin ongelma jännityksen sduhteen on myös autojen liika luotettavuus. Olisi hienoa, jos kilpailuista tulisi enemmän ennalta arvaamattomia. Sama pätee myös formula ykkösiin, Todt toteaa.

FIA-johtajan sydän sykkii rallille, sillä ennen FIA-pestiään ja Ferrarin tallipäällikön rooliaan hän luotsasi Peugeotin menestyksekästä B-ryhmän rallitallia.