F1-talli Mercedeksen tehoetu aika-ajoissa on puhuttanut formulapiirejä. ”Taikanappi” loihtii autoihin lisää tehoa, mutta sillä on myös varjopuolensa.

Autosport avaa mekanismin toimintaa artikkelissaan. Kuten kaikki ovat varmaankin ymmärtäneet, repii ”taikanappi” voimanlähteestä lisää tehoa Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen käyttöön kriittisellä hetkellä. Teknisesti kyse ei ole kuitenkaan vain yhden napin painalluksesta, vaan kokonaan erilaisen moottorikartan ja -ohjelman käyttöönotosta.

Lehden mukaan Mercedes käyttää pääsääntöisesti kolmea erilaista moottoriohjelmaa kisaviikonlopun aikana. Suurin meteli on syntynyt harvinaisimmasta, eniten tehoa irti repivästä ohjelmasta.

Lisää tehoa saadaan muun muassa polttomoottorin ruiskutusasetukseen ja sytytykseen vaikuttavilla pienillä muutoksilla, minkä lisäksi myös sähköenergian paremmalla keräyksellä ja käyttöönotolla on vaikutusta.

Tehoedulla on myös varjopuolensa. Mitä kovemmalle rääkille voimanlähde joutuu, sitä enemmän se altistuu teknisille ongelmille. Tällä kaudella säännöt ovat linjanneet komponenttien rajaksi ilman rangaistuksia vain kolme kappaletta, joten Mercedes ei halua repiä myllyistään irti maksimeja kuin pakollisissa tilanteissa, kuten aika-ajon kolmososiolla.

Mahdollisista ongelmista teho-ohjelman liikakäytöstä saatiin vihiä jo Australian GP:ssä. Sekä Hamiltonille että Bottakselle raportoitiin voimanlähteen kärsivän ylikuumentumisesta, mikä viittaa taikanapin liikakäyttöön.