Keskustelu Kimi Räikkösen asemasta Ferrarilla kuumentaa suomalaisia kisa kisalta yhö enemmän. Todisteita tahallisesta sorsimisesta ja suoranaisesta salaliitosta haetaan välillä aivot solmuun laittavalla tavalla.

Mutta tällä kertaa Bahrainin GP:ssä nähty Ferrarin touhu kertoi Räikkösen olleen alisteinen Sebastian Vettelin kisamenestykselle. Tosin se oli tallin kannalta oikea ratkaisu.

Kisan kulminaatiopisteeksi muodostui Räikkösen toinen varikkokäynti, joka meni karmealla tavalla pieleen. Televisiokuvat auton alle mekaanikosta pistivät etomaan. Toivottavasti mies toipuu pikaisesti kuntoon.

Mutta miksi Räikkönen edes kutsuttiin varikolle? Kun nyt jälkiviisaana saimme nähdä Vettelin pystyvän roikkumaan kärkisijalla kisan loppuun saakka Valtteri Bottaksen kovasta rynnistyksestä huolimatta, miksi samaa taktiikkaa ei olisi voitu suoltaa Räikkösellekin?

Vastaus on yksinkertainen: Ferrari ei itsekään tiennyt pomminvarmaa ratkaisua, joten se päätti käyttää taaempana tulosluettelossa olevaa autoaan testinukkena ja ennen kaikkea taktisen palapelin tärkeänä osana.

Ferrari ei itsekään tiennyt pomminvarmaa ratkaisua, joten se päätti käyttää taaempana tulosluettelossa olevaa autoaan testinukkena ja ennen kaikkea taktisen palapelin tärkeänä osana.

Räikkösen stoppi asetti painetta Mercedeksen suuntaan. Uusilla renkailla suomalainen olisi ollut radalla mitä todennäköisimmin huomattavasti Hopeanuolia vikkelämpi, mikä olisi saattanut pakottaa myös saksalaistallin miettimään taktista peliään uusiksi.

Ferrari olisi saanut Räikkösen kierrosajoista myös ensiarvoisen tärkeää dataa Vettelin kannalta. Salaliittoteoriat voidaan jättää lauantaille, sillä sunnuntaina Vettel hoiti tallin taakseen omatoimisesti olemalla radalla parempi Ferrari.

Sillä tästä Ferrarin taktiikassa Bahrainissa oli ensisijaisesti kyse. Kun käsillä on riskialtis ja vähän enemmän riskialtis taktiikka, saa paremmalla sijalla ajava paremman vaihtoehdon.

Räikkösen varikkokäynnin epäonnistumisen seuraukset pakottivat myös Ferrarin pistämään Vettelin mahdollisesti pian koittaneen varikkostopin hetkellisesti jäihin. Sinä aikana tallissa huomattiinkin ”plan D:n” mahdollisuus. Kisan ajaminen loppuun saakka samoilla renkailla yllätti varmasti tallin itsensäkin.

Vettelin voitto oli ennen kaikkea Ferrarin strategian ansiota. Tästä on kitisty niin monta kertaa viime vuosina, joten luulisi tällä kritiikkiosastolla olevan nyt vähän aikaa hieman hiljaisempaa.